Berichten over rechtsstaat

 1. Pilaren.jpg
  Senator Hendrik-Jan Talsma - portret.jpg
  Door Hendrik-Jan Talsma op 11 juni 2024 om 15:50

  Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden

  Kortgeleden liep ik een dagdeel mee met een wijkagent in een van de grote steden. En al wandelend door de wijk belandden we op een heuse ‘plaats delict’. De ruit van een woning was vernield. De bewoner, iemand in een begeleid wonen project, had de avond ervoor een kennis binnengelaten die als gevolg van ernstige psychische klachten en mogelijk middelengebruik nogal over zijn toeren was geraakt door de muziek die de bewoner draaide en dit afreageerde op de ruit. 

  Lees verder
 2. Pilaren.jpg
  Senator Hendrik-Jan Talsma - portret.jpg
  Door Hendrik-Jan Talsma op 31 mei 2022 om 12:30

  Reflectie op eigen functioneren

  Een debat als vandaag onder de weidse titel ‘Staat van de rechtsstaat’ nodigt – meer nog dan anders – deze Kamer uit tot reflectie, tot bezinning, tot overpeinzing. Vandaag delen we met elkaar de vruchten daarvan. Dat doen we niet waardenvrij en ook niet in isolatie, maar vanuit onze onderscheiden visies op politiek en samenleving en te midden van een actualiteit waarin de rechtsstaat ook in ons land geen rustig bezit of vanzelfsprekendheid is. Zo stelt de strijd tegen de niets ontziende georganiseerde misdaad ons telkens weer voor dilemma’s en staat de rechtsbescherming van burgers vaker dan ons lief is onder druk.

  Lees verder
 3. Mirjam - portret
  Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
  Door Mirjam Bikker op 22 mei 2018 om 16:29

  De rechtsstaat heeft onderhoud én waardering nodig

  De rechtsstaat heeft onderhoud én waardering nodig. Juist in deze tijd is er geen reden om zelfgenoegzaam in de bankjes te gaan zitten of de ontwikkelingen van de rechtsstaat alleen te duiden in gebeurtenissen uit het verleden. De grondbeginselen van onze rechtsstaat hebben goede papieren. Ze zijn diep geworteld en soms zwaar bevochten geweest. We worden geconfronteerd met gewelddadige dreigingen, achterstallig onderhoud en een kloof in de samenleving. Daarom heb ik vandaag een bijdrage geleverd aan het belangrijke debat over de staat van de rechtsstaat.

  Lees verder