Eerste Kamerleden

 1. Roel Kuiper - portretfoto
  Roel Kuiper - Foto: Rufus de Vries / ChristenUnie
  Door Roel Kuiper op 13 november 2018 16:29

  Bijdrage Roel Kuiper aan debat over deconstitutionalisering benoeming burgemeester

  Tijdens mijn bijdrage aan het debat over het initiatiefvoorstel om de benoeming van de Commissaris van de Koning en van de burgemeester uit de Grondwet te halen ging ik onder andere te rade bij Kuyper: "Er is een lijn van denken waarin de zelfstandigheid van met name de gemeenten wordt benadrukt. Ter wille van het politieke leven zou zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid moeten worden toegekend aan gemeenten. Daarbij past niet een van Rijkswege benoemde burgemeester, maar een door de gemeente voorgedragen burgemeester. Deze lijn van denken vindt steun in mijn eigen politieke traditie. Abraham Kuyper heeft al in Ons Program uit 1879 reeds de staf gebroken over de benoemde burgemeester en commissaris, die hij van buitenaf ‘ingezette’ figuren noemde. Hij noemde hen beide een ‘koninklijk inspecteur’ en de commissaris droeg daarenboven een ‘onvaderlandse titel’, want de commissaris was de prefect van een gewest, zoals de Fransen het ooit zagen. Dat Franse centralisme had Thorbecke overgenomen, zo luidde de kritiek. Een ander punt van kritiek was dat de door het Rijk benoemde personen de kleur hadden van het heersende bewind en al te dikwijls niet van de plaatselijke bevolking." Mijn gehele bijdrage aan dit debat kunt u hier nalezen.

  Lees verder
 2. Roel Kuiper - portretfoto
  Roel Kuiper - Foto: Rufus de Vries / ChristenUnie
  Door Roel Kuiper op 30 oktober 2018 16:47

  Bijdrage Roel Kuiper aan de Algemene Politieke Beschouwingen - Succesvolle strijd tegen wegkijken en ondermijning begint met gezonde cultuur

  Vandaag houdt de Eerste Kamer haar Algemene Politieke Beschouwingen, mijn laatste als fractievoorzitter. In mijn bijdrage keek ik naar drie schermen. Naar het scherm van onze welvaart, die zo veel meer is dan een goed draaiende economie. Naar een tweede scherm waar zich een niets ontziende aanval afspeelt op het openbaar bestuur en de rechtsstaat. En op een derde scherm keek ik naar de gevaren die onze democratie bedreigen. Hieronder kunt u mijn hele bijdrage nalezen.

  Lees verder
 3. Roel Kuiper - portretfoto
  Roel Kuiper - Foto: Rufus de Vries / ChristenUnie
  Door Roel Kuiper op 10 juli 2018 20:08

  Bijdrage Roel Kuiper aan debat over vervolging en berechting neerhalen MH17

  Voorzitter,

  Nadat op 17 juli 2014 vlucht MH17 van Malaysia Airlines met aan boord 298 passagiers boven Oekraïne door een BUK-raket werd neergehaald heeft de Nederlandse regering steeds verklaard zich tot het uiterste in te spannen om gerechtigheid te doen plaatsvinden aan slachtoffers en nabestaanden van deze ramp.

  Lees verder

  Labels: ,

 4. Europese vlaggen.jpg
  Roel Kuiper - Foto: Rufus de Vries / ChristenUnie
  Door Roel Kuiper op 10 april 2018 16:28

  Bijdrage Roel Kuiper aan de Algemene Europese Beschouwingen

  Dinsdag 10 april hield de Eerste Kamer de jaarlijkse Algemene Europese Beschouwingen. Hier kunt u mijn bijdrage aan dit debat nalezen.

  Lees verder

  Labels: