Berichten over Grondwet

 1. pexels-pixabay-209728.jpg
  Senator Hendrik-Jan Talsma - portret.jpg
  Door Hendrik-Jan Talsma op 20 december 2022 om 11:00

  Uitbreiding artikel 1 van de Grondwet

  Stel dat uw samenkomst wordt bezocht door iemand die prachtige kleren en een gouden ring draagt, en tegelijkertijd door een arme in haveloze vodden. Als u dan de eerste met alle zorg omringt en hem een mooie plaats aanbiedt, terwijl u tegen de tweede zegt dat hij mag blijven staan of bij uw voetbank op de grond kan zitten, “hebt u dan niet onder elkaar een onderscheid gemaakt en bent u zo geen rechters geworden met verkeerde overwegingen?

  Lees verder
 2. Rechtspraak
  Senator Hendrik-Jan Talsma - portret.jpg
  Door Hendrik-Jan Talsma op 28 juni 2022 om 12:15

  Wijzigingen van de Grondwet

  Nog maar een week geleden debatteerden wij over een groots onderwerp als ‘de staat van de rechtsstaat’ en vandaag behandelen we – in tweede lezing - niet minder dan zes voorstellen tot wijziging van de Grondwet. Bepaald geen alledaagse aangelegenheid.

  Lees verder
 3. pexels-pixabay-209728.jpg
  Maarten Verkerk blog portret.jpg
  Door Maarten Verkerk op 9 februari 2021 om 11:30

  Uitbreiding artikel 1 van de Grondwet

  In het evangelie van Johannes lezen we een bijzonder verhaal. Jezus, moe van het reizen, koos een mooie plek uit om uit te rusten, de bron van Jakob, vlak bij de stad Sichar. Op dat moment komt er een vrouw aangelopen om water te putten. Jezus zei tegen haar ‘Geef me alsjeblieft iets te drinken?

  Lees verder
 4. stembureau.jpg
  Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
  Door Mirjam Bikker op 6 oktober 2020 om 15:15

  Stemmogelijkheid Nederlanders in het buitenland

  ‘Het stemproces wordt aangepast zodat Nederlanders op Bonaire, St. Eustatius, Saba en in het buitenland eenvoudiger hun kiesrecht, ook in relatie tot de verkiezing van de Eerste Kamer, kunnen uitoefenen.’ Het staat er zo eenvoudig in het regeerakkoord. En het eerste gedeelte, de aanpassing van het stemproces voor Nederlanders op de BES-eilanden, is inmiddels op een zorgvuldige wijze goed vormgegeven met de kiescolleges Caribisch Nederland. En dan nu het tweede stukje van het voornemen, de Nederlanders in het buitenland.

  Lees verder