Berichten geschreven door Eppo Bruins

 1. Eppo Bruins 2018 - Foto: Anne Paul Roukema
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 8 januari 2021

  Niet het systeem, maar de mens centraal - ook in de bijstand

  Stel, je krijgt af en toe een tas boodschappen van je moeder. Opeens moet je je uitkering terugbetalen omdat je dit had moeten melden. Stel, je lapt de ramen van je zieke buurman. Vervolgens wordt je uitkering teruggevorderd omdat dit gezien kan worden als werk en je dat aan de gemeente had moeten melden. Stel, je kinderen krijgen zakgeld van je ex-partner. Vervolgens moet jij je bijstandsuitkering terugbetalen omdat je dat had moeten opgeven als eigen inkomsten.

  Lees meer over "Niet het systeem, maar de mens centraal - ook in de bijstand"
 2. Chanoeka
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 10 december 2020

  Licht in het parlement

  Het is weer lichtjestijd. Joden wereldwijd staan samen met ons tijdens het prachtige Chanoekafeest stil bij het wonder dat de tempel 2200 jaar geleden opnieuw werd ingewijd. Het symboliseert hoe God trouw is tot de dag van vandaag. We mogen het licht branden om met het Joodse volk te vieren dat het kwaad niet het laatste woord heeft en het goede zal overwinnen.

  Lees meer over "Licht in het parlement"
 3. Basisschool handen omhoog.jpg
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 19 november 2020

  Verschil en vrijheid

  De discussie over de vrijheid van onderwijs is opnieuw flink opgelaaid. En iedereen lijkt er een mening over te hebben. De beweringen die gedaan worden en de beeldvorming kloppen niet altijd. En we zien met eigen ogen dat artikel 23 van de Grondwet, dat de positie van openbare en bijzondere scholen regelt, bij een groot deel van het parlement niet in veilige handen is.

  Lees meer over "Verschil en vrijheid"
 4. joel-muniz-3k3l2brxmwQ-unsplash.jpg
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 17 november 2020

  Zó willen we armoede voorkomen en schulden aanpakken

  Eén kapotte wasmachine. Dat is wat er soms voor nodig is om in de armoede te belanden. Dankzij een niet te betalen rekening krijg je te maken met torenhoge schulden. Je kon nét rondkomen, maar nu niet meer. En zo begint de ellende. Kinderen moeten zonder ontbijt naar school. De kans op stress en psychische klachten neemt flink toe. Je relatie of gezin lijdt er onder.

  Lees meer over "Zó willen we armoede voorkomen en schulden aanpakken"
 5. Hout bewerken
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 15 oktober 2020

  Vakmanschap bij uitstek

  Toen ik 14 jaar was, startte mijn vader een eigen bedrijf. Hij bouwde zijn eerste machine zelf, met zijn eigen handen. Thuis op zolder. Jaren later liep ik door zijn fabriekshal tussen de machines met die typisch groene kleur en de geur van olie. Nog altijd moet ik aan mijn vader denken als ik op werkbezoek ben bij een bedrijfsschool of een ondernemer in de techniek. Ik kan intens genieten van vakmensen en vakmanschap.

  Lees meer over "Vakmanschap bij uitstek"
 6. Coalitie-Y.jpg
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 12 oktober 2020

  Ons alternatief na het leenstelsel

  Ruim een jaar geleden lanceerde de ChristenUnie samen met andere politieke partijen en (jongeren)organisaties Coalitie-Y. Het meest in het oog springende punt: de terugkeer van een basisbeurs. Dit moment markeerde een omslag. De ChristenUnie heeft zich altijd verzet tegen het leenstelsel. Na het manifest van Coalitie-Y keerden zelfs initiatiefnemers van dit mislukte stelsel het de rug toe. Een Kamermeerderheid is inmiddels definitief tegen het leenstelsel en spreekt zich uit voor de terugkeer van een vorm van basisbeurs. De grote vraag is echter wel: hoe ziet deze er dan uit?

  Lees meer over "Ons alternatief na het leenstelsel"
 7. Zorg voor de schepping.jpg
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 6 oktober 2020

  Van groei naar bloei

  Er moeten meer bushaltes vernield worden, mensen moeten meer schulden aangaan, mensen moeten meer gaan roken en er moeten meer kankerbehandelingen worden verricht..., want dan gaat het goed met ons land.

  Lees meer over "Van groei naar bloei"

  Labels:

 8. Basisschool handen omhoog.jpg
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 5 oktober 2020

  Waardering en vertrouwen voor onze meesters en juffen

  Vandaag is het de Dag van de Leraar. Een dag waarop we alle leraren in het zonnetje zetten. Dat is meer dan verdiend. Al die meesters en juffen zetten zich dag in, dag uit, met hart en ziel in voor de vorming en ontwikkeling van onze kinderen. Ze verdienen daarom onze waardering en ons vertrouwen.

  Lees meer over "Waardering en vertrouwen voor onze meesters en juffen"
 9. Coalitie-Y.jpg
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 24 september 2020

  Uitzicht voor jongeren op de arbeidsmarkt

  Vandaag werd het derde steun- en herstelpakket in de Tweede Kamer behandeld. Opnieuw een massieve financiële impuls om te voorkomen dat mensen hun werk en inkomen kwijt raken als gevolg van de crisis. In het debat vraag ik in het bijzonder aandacht voor jongeren. Zij zijn de groep die op de arbeidsmarkt het zwaarst door de crisis zijn getroffen. De werkloosheid onder jongeren is veel groter dan onder andere groepen. Hoe geven we onze jongeren uitzicht op een baan? 

  Lees meer over "Uitzicht voor jongeren op de arbeidsmarkt"
 10. Aanbieden_koffertje_Tweede_Kamer.jpg
  eppobruins2018
  Door Eppo Bruins op 15 september 2020

  Kiezen voor wat telt in de Miljoenennota


  Vandaag is het de laatste Prinsjesdag voor de verkiezingen. Een Prinsjesdag die anders is dan anders vanwege de coronacrisis. Dat is ook te merken aan de Miljoenennota, waarin het kabinet presenteert waar het geld aan uitgeeft en waar dat geld vandaan moet komen. In die keuzes laat het kabinet zien wat het belangrijk vindt, wat écht telt. Zeker in de crisis.

  Lees meer over "Kiezen voor wat telt in de Miljoenennota"