Een tegenbegroting van de coalitie

dinsdag 28 september 2004 23:55

Namens de regeringsfracties dient Verhagen – zeer ongebruikelijk – al in deze 1e termijn een motie in, waarin de Miljoenennota voor maar liefst ruim een miljard wordt verbouwd! Op de inhoud en de dekking valt wel het nodige aan te merken, maar politiek is deze ‘tegenbegroting’ van de coalitiefracties wel een sterke zet.

De dag van de 1e termijn van de Kamer. ’n Lange zit! Als er geschorst wordt voor de lunch, hebben we alleen Bos en Verhagen nog maar gehad… Namens de regeringsfracties dient Verhagen – zeer ongebruikelijk – al in deze 1e termijn een motie in, waarin de Miljoenennota voor maar liefst ruim een miljard wordt verbouwd! Op de inhoud en de dekking valt wel het nodige aan te merken, maar politiek is deze ‘tegenbegroting’ van de coalitiefracties wel een sterke zet. Als ik Maxime vraag waarom er niets voor de chronisch zieken wordt gedaan, maar er wel € 20 miljoen (!) voor de filmsector wordt uitgetrokken, begint hij tot mijn verbazing krampachtig te verdedigen dat het allemaal echt wel heel solidair is. Onbegrijpelijk! Dit is waarschijnlijk de wens van VVD of D66 geweest, maar waarom zegt hij dat niet gewoon? ‘Je had die gezichten in de CDA-bankjes moeten zien…’, zo hoor ik van verschillende collega’s.
’s Middags is de spanning grotendeels uit het debat. Zelf ben ik pas eind van de middag aan de beurt. Mijn bijdrage is behoorlijk kritisch, m.n. over de houding van het kabinet en de onbillijke verdeling van de lasten: “het kabinet speelt de solidariteit van morgen uit tegen de solidariteit van vandaag en vervreemdt voortdurend partners van zich die onmisbaar zijn voor het realiseren van het economisch herstel”. (zie de volledige tekst elders op mijn site: http://tweedekamer.christenunie.nl/index.php?Hoofd=/nieuws.php&Categorie=7)
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Een tegenbegroting van de coalitie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.