De idee Europa

maandag 06 september 2004 22:46

Laat in de avond lees ik het boekje met de Nexus-lezing van George Steiner: 'De idee Europa'. Ik voel me zeer aangesproken door de bijna poëtische wijze waarop hij schrijft over de axioma's om Europa te definiëren: "Europa is en wordt bewándeld." Dat is taal, maar ook: een manier van denken, filosoferen, die we in de politiek (te) weinig vinden!

Vandaag thuis gewerkt. Dat betekent - zoals vaak op maandag - veel e-mailverkeer, telefonisch overleg met die en gene medewerker, voorbereiding van debatten en vergaderingen de rest van de week en heel veel leeswerk. Vandaag moet er extra overleg over de agenda worden gevoerd, aangezien morgen zowel Arie als ik verhinderd zijn de fractievergadering bij te wonen. In overleg met Tineke wordt besloten dat de fractievergadering niettemin doorgaat: er valt genoeg te bespreken in het team!
's Middags de stad in om een paar schoenen te laten repareren. De hakkenbar blijkt gesloten te zijn. Toch kom ik niet met lege handen thuis: ik vind een mooi paar nieuwe schoenen (die ik toch al nodig had...) en een nieuw pak met toebehoren. Tja, dat is voor een Kamerlid uiteindelijk gewoon je werkkleding!
De avond wordt gemakkelijk gevuld met het bijlezen van kranten en de voorbereiden van de komende debatten. Laat in de avond lees ik met het oog op de conferentie over het Europese beschavingsideaal (een initiatief van premier Balkenende in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Europese Unie) die ik morgen hoop bij te wonen het boekje met de Nexus-lezing van George Steiner: 'De idee Europa'. Ik voel me zeer aangesproken door de bijna poëtische wijze waarop hij schrijft over de axioma's om Europa te definiëren: "Europa wordt gevormd door koffiehuizen, door cafés." "Europa is en wordt bewándeld." "De ambigue last van de verleden tijd in de idee en het wezen van Europa is het gevolg van een primordiale dualiteit (...), dat van de tweeledige erfenis van Athene en Jeruzalem." Dat is taal, maar ook: een manier van denken, filosoferen, die we in de politiek (te) weinig vinden!
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'De idee Europa'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.