Europese waarden

dinsdag 07 september 2004 22:41

Vanaf 10:00 uur in de Ridderzaal gezeten bij de conferentie 'The Politics of European Values', een initiatief van minister-president Balkenende. Hij krijgt daarvoor veel lof toegezwaaid door de verschillende sprekers en wat mij betreft terecht: het is voor een regeringsleider niet zonder risico's om zoiets op touw te zetten.

Vanaf 10:00 uur in de Ridderzaal gezeten bij de conferentie 'The Politics of European Values', een initiatief van minister-president Balkenende. Hij krijgt daarvoor veel lof toegezwaaid door de verschillende sprekers en wat mij betreft terecht: het is voor een regeringsleider niet zonder risico's om zoiets op touw te zetten. Ik laat hem mijn waardering tussen de bedrijven door ook rechtstreeks blijken.
En al wordt het ook vandaag allemaal niet erg concreet, de bezinning op Europese waarden en op de betekenis van 'citizenship', met een aantal prominente sprekers (naast Balkenende o.a. de oud-president van Frankrijk Giscard d'Estaing, de communautarist en hoogleraard Amitai Etzioni en de Letse president Vaira Vike-Freiberga), is op zichzelf al waardevol. Overigens zijn we het er tijdens de lunch aan onze tafel wel zo'n beetje over eens dat Balkenende t.a.v. de toetreding van Turkije in een spagaat zit: zoals één van de sprekers vanmorgen terecht opmerkte heb je, naarmate je de Europese Unie meer in culturele termen ('waarden') duidt, minder argumenten om Turkije te laten toetreden...

In de theepauze verlaat ik de conferentie, aangezien ik nog een plenair debat heb. 'k Ben zelfs nog net op tijd voor de stemmingen en het afscheid van Francine Giskes (D66). Het spijt mij zeer dat ze de Kamer verlaat, maar gezien de verdrietige omstandigheden die daarvoor de aanleiding zijn kan ik er wel alle begrip voor opbrengen.

Het debat over de Wet Toelating zorginstellingen duurt tot 19:00 uur. 's Avonds werk ik thuis; er moeten onder andere twee debatten van morgen worden voorbereid.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Europese waarden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.