Minister-president Zalm...?

vrijdag 17 september 2004 23:29

Eind van de middag reageer ik voor de camera van 'TweeVandaag' op de stelling dat minister Zalm 'de echte minister-president is'. Ook ik kan niet heen om de onevenredig grote invloed die deze minister van Financiën heeft op het beleid.

Al vroeg op pad: in kasteel 'De Wittenburg' in Wassenaar wordt het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt gehouden. Christenen vanuit alle hoeken van het land en van de samenleving komen aan het begin van het nieuwe parlementaire jaar bij elkaar om samen te bidden en ons te bezinnen. Het thema is dit keer 'Europa als waardengemeenschap'. De minister-president wordt door de aanwezigen oprecht gemist: hij is er anders altijd! Er gaat een groet naar hem in het ziekenhuis.
De rest van de dag werk ik in de Kamer. Er is veel bureauwerk te doen, ik overleg met de medewerkers en voer gesprekken. Eind van de middag reageer ik voor de camera van 'TweeVandaag' op de stelling dat minister Zalm 'de echte minister-president is'. Ook ik kan niet heen om de onevenredig grote invloed die deze minister van Financiën heeft op het beleid. Zijn ambitie wordt wellicht getekend door de opmerking die hij in een debat in juni maakte, toen vanuit de Kamer werd voorgesteld om het 'Verantwoordingsdebat' voortaan te spiegelen aan de Algemene Politieke Beschouwingen en dus door de minister-president te laten doen; Zalm reageerde toen met de suggestie om 'andersom te spiegelen', m.a.w.: 'laat mij voortaan de APB maar doen'. Ach, misschien krijgt hij dit jaar z'n kans...
's Avonds thuis krijg ik de CPB-doorrekening door van ons 'christelijk-sociale inkomensplan', dat we met Prinsjesdag als alternatief voor de kabinetsmaatregelen willen presenteren. Prachtige rapportcijfers! Vergeleken met de kabinetsplannen levert ons plan meer werkgelegenheid, meer economische groei, meer koopkracht voor vrijwel iedereen op, en dat alles met een EMU-saldo (begrotingstekort) dat net als bij het kabinet royaal binnen de Europese afspraken blijft. Wat wil je nog meer?! De beslissing is gauw genomen: dit kan na het weekend worden 'uitgezet' bij de media.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Minister-president Zalm...?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.