Tip: Klik op het 'fullscreen' icoontje rechtsonder om de video groter te krijgen.
Op mobiel kan het beter zijn om uw telefoon een kwartslag te draaien zodat het scherm meedraait en u de video groter te zien krijgt.
Een congres zoals u van ons gewend bent is nu niet mogelijk, daarom organiseren wij vandaag een online partijcongres live vanuit de studio van de EO in Hilversum.
09:30 - 12:00 uur
12:00 - 12:30 uur Pauze
12:30 - 14:00 uur
14:15 uur
Als lid ontvangt u:
Als vrijwilliger kunt u:
De ChristenUnie presenteert vandaag haar tegenbegroting. Ook nu het CPB dit jaar de tegenbegrotingen niet doorrekent, een keuze die onze partij betreurt, zetten we de traditie van het tegenbegroten voort. Mirjam Bikker: "De ChristenUnie gelooft in constructieve politiek. Daar hoort ook bij dat je je kaarten op tafel legt. Met deze tegenbegroting doen we dat: we leggen christelijk-sociale accenten voor een bloeiende samenleving, stevige rechtsstaat en een rechtvaardige overheid.” Pieter Grinwis: “We doen dat in 2025 én structureel zuiniger dan het kabinet – met kleinere begrotingstekorten – én een lagere staatsschuld.”
De stevige versobering van de giftenaftrek wordt niet doorgezet, blijkt uit de zojuist gepresenteerde plannen van het kabinet. Dat is wat de ChristenUnie betreft hoopvol nieuws. “Nederland bloeit op wanneer mensen omzien naar elkaar. Het stemt hoopvol om te zien dat in elk geval één forse 'samenlevingsboete' - die wel in het eerdere hoofdlijnenakkoord stond – nu bijna helemaal verdwijnt. In een samenleving die steeds meer draait om het individu is het belangrijk dat er plekken zijn waar mensen nog wel naar elkaar omzien. Dat moet je niet belasten, maar juist stimuleren,” aldus Mirjam Bikker.
Deze tijd vraagt om een politiek die verantwoordelijkheid neemt. Het is belangrijk om juist nu te kiezen voor de samenleving. Ik zie veel goede plannen, maar mis de samenlevingsvisie die maakt dat we voor elkaar blijven zorgen. De ChristenUnie is hierin helder geweest: draai de giftenaftrek terug, voorkom prijsstijgingen in het OV en behoud de Maatschappelijke Diensttijd. Wat ik in de Troonrede ook echt hebt gemist is de belangrijke rol van kerken en het verenigingsleven.
Hele schoolklassen tieners. Als ik in de Tweede Kamer omhoog kijk, dan zie ik ze elke week op de tribune zitten. Wat zullen zij denken als ze het debat zien? Welke toekomst hebben ze voor zich? In welke samenleving groeien ze op?
Mooi nieuws! Pieter Grinwis is voor het tweede jaar op rij op de eerste plek in de Nationale Politieke Index geëindigd.
Vanzelfsprekend allereerst felicitaties aan de leden van dit nieuwe kabinet. Alle ministers en staatssecretarissen zijn vanaf gisteren dienaren van de Kroon. Dienaar zijn van de Kroon, dat is een zware verantwoordelijkheid, die verder reikt dan partijbelang, maar gaat over het hele land, van jong tot oud, van rijk tot arm, van Groningen tot Goes, van Bonaire tot Barneveld. In het bijzonder is dit een verantwoordelijkheid voor minister-president Schoof. De minister-president sprak over Luisteren én doen. Dat is belangrijk. Denk een van de belangrijkste eigenschappen in de politiek is luisteren. Daar begint het mee, met anderen in de ogen kijken. En ja, dan is het ook belangrijk dat je gaat doen. Maar wat je dan gaat doen, dat is afhankelijk van je visie en je kompas. Welke samenleving heb je voor ogen?