ChristenUnie zwaar teleurgesteld over afschaffing van religieuze omroepen

Televisietoren Alphen aan den Rijndonderdag 06 december 2012 13:59

De ChristenUnie is geschrokken van het kabinetsplan om het budget van kleine religieuze omroepen te schrappen. Het betekent het einde van omroepen als de IKON, ZvK, Human en Joodse Omroep. ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers: ,,Dit kabinet kiest voor een verschraling van de publieke omroep en ontneemt gelovigen een stem in de publieke ruimte. Religie speelt wereldwijd een steeds grotere rol, maar VVD en PvdA sluiten de ramen en ontnemen ook de kijker het zicht op religie.”

Voor de Nederlandse samenleving is een onafhankelijke, pluriforme en in de samenleving verwortelde publieke omroep van enorme waarde. De publieke omroep hoort mensen en groepen met verschillende religieuze achtergrond een stem te geven. Blijkbaar heeft het kabinet weinig met dit principe. De omroepen hebben al een halvering van het budget achter de rug en hebben zelf besloten om zich aan te sluiten bij NCRV/KRO. Segers: ,,Ik begrijp echt niet waar ze deze laatste zet aan verdienen. Het verdwijnen van deze omroepen is verlies. Ik ben daar zwaar teleurgesteld over.”

De ChristenUnie is bovendien niet te spreken over de vernieuwingen van het omroepbestel. Lidmaatschap van een omroep telt straks niet meer mee voor de financiering van omroepen. Den Haag en Hilversum gaan voortaan bepalen wat we te zien en te horen krijgen, in plaats van duidelijk geprofileerde ledenomroepen die in de samenleving verworteld zijn. De rol van de NPO zou niet groter, maar kleiner moeten worden. Dit is volgens Segers de bijl aan de wortel van het publieke bestel.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie zwaar teleurgesteld over afschaffing van religieuze omroepen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > december