ChristenUnie: behoud kleine religieuze omroepen mogelijk

Gert Jan Segers - kleinmaandag 10 december 2012 13:18

De ChristenUnie dient een amendement in om de kleine 2.42-omroepen voorlopig te behouden. Het huidige kabinet wil het budget voor de kleine religieuze omroepen per 2016 schrappen, maar als het amendement van Kamerlid Gert-Jan Segers een meerderheid haalt, wordt deze opheffing ongedaan gemaakt. ChristenUnie-Kamerlid Segers: ,,Bij de mediabegroting is nog ruimte om deze omroepen overeind te houden. Het is zeer belangrijk om deze omroepen te behouden. Het gaat om het wezen van de democratie: minderheden zichtbaar maken. Dit kabinet kiest voor een verschraling van de publieke omroep en ontneemt gelovigen een stem in de publieke ruimte door de bezuinigingen die ze voorstelt."

Segers zal ook voorstellen dat bij een volgende prestatieovereenkomst tussen de publieke omroep en de staatssecretaris 'religie een zelfde aandachtspunt is als cultuur of sport. "Je peilt de mate van beschaving door hoe je met kleine minderheden omgaat. De staatssecretaris begrijpt niet wat religie is. Dit plan levert weinig op en doet heel veel kwaad", aldus het Kamerlid.

Verlies

Voor de Nederlandse samenleving is een onafhankelijke, pluriforme en in de samenleving verwortelde publieke omroep van enorme waarde. De publieke omroep hoort mensen en groepen met verschillende religieuze achtergrond een stem te geven. Blijkbaar heeft het kabinet weinig met dit principe. De omroepen hebben al een halvering van het budget achter de rug en hebben zelf besloten om zich aan te sluiten bij NCRV/KRO. Segers: ,,Ik begrijp echt niet waar ze deze laatste zet aan verdienen. Het verdwijnen van deze omroepen is verlies. Ik ben daar zwaar teleurgesteld over.”

Vernieuwing omroepbestel

De ChristenUnie is bovendien niet te spreken over de vernieuwingen van het omroepbestel. Lidmaatschap van een omroep telt straks niet meer mee voor de financiering van omroepen. Den Haag en Hilversum gaan voortaan bepalen wat we te zien en te horen krijgen, in plaats van duidelijk geprofileerde ledenomroepen die in de samenleving verworteld zijn. De rol van de NPO zou niet groter, maar kleiner moeten worden. Dit is volgens Segers de bijl aan de wortel van het publieke bestel.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: behoud kleine religieuze omroepen mogelijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > december