Minister wil geen overbruggingsregeling voor jonge docenten

schooldonderdag 15 november 2012 17:09

De ChristenUnie is teleurgesteld dat het kabinet jonge werkloze docenten niet wil helpen. Onderwijsminister Jet Bussemaker voelt er niets voor om een overbruggingsregeling te maken voor jonge werkloze docenten in krimpgebieden. Dat schrijft zij als antwoord op vragen van Kamerlid Joël Voordewind. “Het onderwijs dreigt een flink aantal goede docenten kwijt te raken. Nu worden ze tijdelijk op straat gezet, binnen een paar jaar heeft de onderwijssector deze mensen hard nodig vanwege vergrijzing in de sector”, zegt Voordewind.

De ChristenUnie wil de komende jaren een overbruggingsregeling om docenten voor het onderwijs te behouden. Vooral in krimpregio’s is het moeilijk om jonge docenten voor het onderwijs te behouden. De ChristenUnie wil daarom dat het onderwijsbudget de komende jaren op zijn minst gelijk blijft, ondanks dalende leerlingaantallen. Voordewind: “Op die manier kunnen scholen jonge docenten binnenboord houden, zodat ze over een paar jaar niet in de problemen komen met het aantrekken van nieuw personeel.”

Uit de meegestuurde cijfers blijkt dat de werkloosheid in het onderwijs flink oploopt. Het aantal nieuwe en lopende uitkeringen lag in augustus 2012 maar liefst 24 procent hoger. In totaal hadden ruim 14 duizend mensen uit de onderwijssector een ww-uitkering. Volgens Bussemaker wordt die stijging onder meer veroorzaakt door krimp en scholen die anticiperen op de bezuinigingen op passend onderwijs.

Tijdelijke contracten

Het CBS meldt bovendien dat het onderwijs in de zomer traditioneel een piek kent in het aantal werkloosheidsuitkeringen. Deze piek is de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Dat betekent dat veel docenten met tijdelijke contracten iedere zomer tijdelijk in de WW belanden, omdat de school in afwachting is van de leerlingaantallen en het daaraan gekoppelde budget. Voordewind: “Sommige leraren worden ieder jaar opnieuw tijdelijk in dienst genomen en zitten in de zomerperiode in de WW thuis. Ik wil van de minister weten hoe vaak dit gebeurt. Voor deze docenten is het ieder jaar weer een onzekere periode.”

« Terug

Reacties op 'Minister wil geen overbruggingsregeling voor jonge docenten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > november