ChristenUnie wil kinderarbeidvrije kleding

Joel Voordewind - Foto Ruben Timmanvrijdag 30 november 2012 10:36

De ChristenUnie wil dat minister Ploumen de Turkse regering en kledingmerken op de Nederlandse markt aanspreekt op de grootschalige kinderarbeid in de Turkse textielsector. Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft hierover samen met Bram van Ojik (GroenLinks) en Sharon Gesthuizen (SP) vragen gesteld aan minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Naar schatting zijn in Turkije minstens 1 miljoen minderjarige kinderen actief in seizoensarbeid. Voordewind: “Het is zeer verwerpelijk dat de Turkse overheid zo weinig doet om kinderarbeid tegen te gaan. Sterker nog, via subsidieregelingen worden katoenboeren die kinderen aan het werk zetten ondersteund, in plaats van deze kinderen naar school te laten gaan.”

Voordewind wijst ook op de verantwoordelijkheid van bedrijven die in Nederland actief zijn. Voordewind: “Nog steeds neemt een aantal bedrijven de consument niet serieus. Veel mensen willen graag kleding kopen die op een eerlijke manier tot stand is gekomen, maar de meeste kledingmerken geven geen of gebrekkige informatie over de productie. Het gaat om Aziatische lagelonenlanden, maar zoals nu blijkt, ook om Turkije. Ik hoop dat deze bedrijven ook wakker worden geschud.” Eerder stelde de ChristenUnie ook kinderarbeid in de hazelnootpluk aan de kaak.

Volgens Joël Voordewind zijn er ook verbeteringen in de katoensector te zien. In sommige delen van India wordt al een eerlijk loon betaald, zodat de ouders meer gaan verdienen en hun kinderen wel naar school kunnen gaan.

Via GoedeWaar.nl kunnen consumenten via de mobiele kledingchecker zelf een bewuste keuze maken: http://www.goedewaar.nl/productgroepen/kleding-schoenen

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil kinderarbeidvrije kleding'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > november