Christenen tussen twee vuren in Syrië en Libanon

20121116-Libanon-Syrie-reis-Voordewind-4229zaterdag 17 november 2012 19:14

Christenen zitten zich tussen twee vuren in de Syrische burgeroorlog en hebben voorlopig geen uitzicht op verbetering. Maar ook gevluchte Syrische christenen bevinden zich in een lastig parket. Dat zegt Tweede Kamerlid Joël Voordewind zaterdag vanuit Libanon. Voordewind bezocht afgelopen dagen met de hulporganisatie World Vision Libanon Syrische vluchtelingen in de Libanese Bekaavallei, nabij de Syrische grens. Hij sprak met verschillende vluchtelingengezinnen, christenen en moslims, en met bisschoppen, priesters en een dominee uit Homs.

Kijk hier voor foto's van de reis

Het beeld dat bij Voordewind ontstaat na al deze gesprekken is dat het Assad-regime nog altijd 70-80 procent van Syrië in handen heeft. En dat het nog maar zeer de vraag is of hij verslagen zal worden door de verdeelde Syrische opstandelingen.

Registratie
Ondertussen is er in de afgelopen maanden een enorme stroom mensen vanuit Syrië op gang gekomen naar de buurlanden. De VN vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat het aantal vluchtelingen in Libanon sinds mei verveelvoudigd is: van ruim 17 naar 120 duizend geregistreerde vluchtelingen. Medio volgend jaar verwacht de vluchtelingenorganisatie 300 duizend gevluchten. Deze Syriërs worden in principe geholpen met geld van de UNHCR.

"Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Ploumen maakt op zich een heel mooi gebaar door afgelopen vrijdag  10 miljoen euro extra uit te trekken voor de zorg van deze vluchtelingen door UNHCR", zegt Voordewind. "Maar het grootste probleem zijn niet eens deze 120 duizend geregistreerde ontheemden, het zijn juist de ruim 30 tot 50 duizend niet-geregistreerde vluchtelingen die hier geen enkele hulp krijgen. Zo'n 90 procent hiervan is christen."

De UNHCR helpt momenteel alleen geregistreerde vluchtelingen, vanwege afspraken hierover met de Libanese overheid. Registratie ligt juist gevoelig voor veel Syriërs, omdat ze bang zijn dat de Libanese overheid hun identiteit bekend zal maken bij het Syrische regime. Dat kan de positie van achtergebleven familieleden schaden. "Dit geldt in het bijzonder voor minderheden, zoals de christenen in Syrië."

Daarom stelt Voordewind dat het geld dat Nederland uittrekt voor de vluchtelingen, ook ten goede moet komen aan de niet-geregistreerde ontheemden. "Die mensen hebben ook dringend voedsel, kleding, dekens en kachels nodig. Want de winter komt eraan en die is gemeen koud hier." Het geld kan volgens Voordewind rechtstreeks naar internationale niet-gouvermentele hulporganisaties gaan als World Vision, die juist wel direct in contact kunnen komen met de minderheden.

Erbarmelijk
"Ik heb gezinnen gesproken die onder de meest erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Na het uitbreken van de oorlog  in eigen land zijn zij hals over kop op de vlucht geslagen. Ik sprak met gezinnen van wie de kinderen nog nachtmerries hebben van de bommen die insloegen. De kinderen missen nu hun school en speelgoed. Vaak verblijven de gezinnen nu bij Libanese gezinnen in onverwarmde kelders of schuurtjes, waar ze hoge huren van soms wel 400 dollar per maand voor moeten betalen. En dat terwijl ze hier weinig of geen inkomen hebben."

« Terug

Archief > 2012 > november