Nederland bezorgd over positie van religieuze minderheden Pakistan

121003 Voordewind rapport Pakistan 2woensdag 03 oktober 2012 16:41

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken deelt de zorgen van de ChristenUnie over de positie van religieuze minderheden, in het bijzonder christenen, in Pakistan. Voordewind bezocht Pakistan deze zomer en overhandigde de minister vandaag een rapport over de zorgwekkende situatie van onder andere christenen.

Minister Rosenthal liet tijdens het gesprek weten aanbevelingen van de ChristenUnie aangaande de blasfemiewetgeving in Pakistan serieus te nemen. In het thematisch ambtsbericht over de positie van christenen en ahmadiyya's, dat op verzoek van de ChristenUnie binnenkort zal verschijnen, zullen deze aanbevelingen worden meegenomen. Hierin staat onder meer dat er moet worden gepleit voor het strafbaar maken van een valse aangifte en het afschaffen van de doodstraf bij gevallen van blasfemie. Voordewind is blij dat de minister de aanbevelingen uit zijn rapport serieus neemt: “Hoewel uitsluiting van de wet momenteel politiek niet haalbaar is, is het wel belangrijk om de valse beschuldigingen aan te pakken en te pleiten voor een minder eenzijdige toepassing van de wet. Zo kan de zorgelijke situatie van minderheden als aymadiyya’s en christenen worden verbeterd.”

Voordewind bezocht Pakistan deze zomer en overhandigde de minister vandaag een rapport over de discriminatie en slechte sociaal-economische positie van christenen, Ahmadia’s en vrouwen in Pakistan. Rosenthal onderschrijft dat in Pakistan sprake is van intolerantie tegenover religieuze minderheden:  “Het is voor hen moeilijk in vrijheid hun geloof te belijden. Daarnaast is sprake van een achtergestelde positie van vrouwen en van geweld tegen vrouwen”, aldus de minister. Rosenthal toonde waardering voor het initiatief van Voordewind: “Ik heb respect voor wat Kamerlid Voordewind heeft gedaan en vind het waardevol.”

 

 

 

« Terug

Archief > 2012 > oktober