Kamerleden betuigen Armenië steun in zaak-Safarov

Leen van Dijke Armeniëmaandag 15 oktober 2012 12:42

De Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Henk Krol (50+), Han ten Broeke (VVD), Harry van Bommel (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Kees van der Staaij (SGP) hebben in een brief aan de voorzitter van het Armeense parlement, hun zorg uitgesproken over de pardonverlening aan Ramil Safarov. Deze brief heeft oud-Kamerlid Leen van Dijke vandaag aangeboden aan het Armeense parlement. Joël Voordewind: “De vrijlating van Safarov gaat niet alleen in tegen de afspraken die zijn gemaakt met Hongarije, maar zet ook de relatie tussen Armenië, Azerbaijan en Hongarije op scherp. Met deze brief willen we onze steun betuigen aan Armenië en begrip tonen voor hun verontwaardiging.”

Oud-Kamerlid Leen van Dijke is in Armenië om de brief namens de Nederlandse parlementariërs te overhandigen. Van Dijke: "Deze brief is een belangrijk signaal vanuit de Nederlandse politiek. Hiermee wordt de Armeniërs een hart onder de riem gestoken."

Safarov, een militair uit Azerbaijan, vermoorde in 2004 tijdens een door de NAVO gesponsorde uitwisseling in Hongarije, de Armeense officier Gurgen Markarian met een bijl. De soldaat werd tot levenslang veroordeeld, maar is door bilaterale afspraken tussen Hongarije en Azerbaijan naar zijn vaderland teruggekeerd. Daar kreeg hij meteen gratie en werd op vrije voeten gesteld. Dit is een zorgelijke ontwikkeling volgens de Kamerleden. Voordewind: “Dit is een bewuste provocatie aan het adres van Armenië. Het internationale recht is door de vrijlating met de voeten getreden door Azerbaijan. We spreken in de brief de hoop uit dat het conflict tussen Armenië en Azerbaijan niet verder escaleert en op een vredige wijze opgelost kan worden.”

« Terug

Reacties op 'Kamerleden betuigen Armenië steun in zaak-Safarov'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > oktober