Joël Voordewind neemt auto's in ontvangst voor Mercy Ships

vrijdag 26 oktober 2012 10:07

Op 25 oktober ontvingen Joël Voordewind, ambassadeur van de Christelijke organisatie Mercy Ships, en Arjen van der Wolf, Directeur Mercy Ships Holland, twee prachtig versierde auto’s van een bedrijfssponsor, die graag anoniem wil blijven. De auto’s zijn aan Joël Voordewind symbolisch aangeboden om zijn rol als ambassadeur bij een organisatie die net als hij staat voor hulp aan de kansarmen. Joël Voordewind is al jaren vanuit de Tweede Kamer pleitbezorger voor duurzame hulp aan arme landen.

De auto’s gaan gebruikt worden voor bevoorrading van hospitaalschip Africa Mercy, het grootste ter wereld in haar soort, dat hoogstaande medische zorg brengt aan de allerarmsten in West-Afrika. Dit varend ziekenhuis, dat op uitnodiging van regeringen steeds een ander land bezoekt, ligt momenteel in Guinee. Jaarlijks worden duizenden gratis operaties verricht; het schip telt onder andere maar liefst zes operatiekamers. Ruim 400 vrijwilligers uit meer dan veertig landen werken aan boord, zonder salaris en variërend van enkele maanden tot soms jaren lang. Iedereen die aan boord komt helpen, chirurg of verpleegster of technicus, allen moeten maandelijks kost en inwoning betalen.

De overhandiging van de auto’s is niet voor niets tegen de achtergrond van het Binnenhof. Letterlijk wordt op de achtergrond van wat Mercy Ships doet onderhandeld over een nieuwe begroting en een nieuw kabinet. Signalen wijzen op een nieuwe bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking van een miljard euro. Hoewel Mercy Ships zelf geen cent subsidie of staatssteun ontvangt en helemaal afhankelijk is van giften, is de plaats van overhandiging van de auto’s wel symbolisch. Zoals Joël Voordewind in zijn nieuwste boek schrijft, het is opmerkelijk dat de gevolgen van een crisis die toch veel te maken heeft met teveel uitgaven en gespeculeer met geld, voor een deel wordt afgewenteld op de armsten. Met de overhandiging van de auto’s zo vlak bij het Binnenhof wil Mercy Ships juist nu een oproep doen aan iedereen om de organisatie te ondersteunen in haar werk voor meer gezondheid in de armste landen van de wereld. Dankzij het varende ziekenhuis en dankzij allerlei duurzame projecten aan land kunnen duizenden mensenlevens gered worden en hebben heel veel gezinnen weer een toekomst.« Terug

Archief > 2012 > oktober