Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Dierziekten en antibioticagebruik veehouderij
Bijdrage van ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber als lid van de vaste commissie voor Economische Zaken aan een algemeen overleg met staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Onderwerp: Dierziekten en antibioticagebruik veehouderij
Kamerstuk: 28 807
Datum: 9 april 2013
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie): Voorzitter. Ik richt mijn bijdrage vooral op het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Daarnaast zal ik ingaan op het rapport van de Gezondheidsraad in relatie tot de Q-koorts, de MKZ en de vogelgriep. Ik weet dat wij donderdag nog met elkaar spreken over de Q-koorts.
Ik begin met de antibiotica. De beste manier om het antibioticagebruik terug te dringen, is inzetten op preventie, via voeding, huisvesting en goed bedrijfsmanagement. Daarnaast moet ook goed bekeken worden of er alternatieven voor antibiotica voorhanden zijn. Hierover lees ik echter niets in de laatste brief van de staatssecretaris. Wat is de stand van zaken van het programma ALTANT, alternatieven voor antibiotica? Zijn er al middelen die praktijkrijp zijn? Afgelopen vrijdag was een delegatie van deze commissie op werkbezoek in Noord-Brabant. Daar bleek dat alternatieve middelen nauwelijks bekend zijn onder agrariërs. De fractie van de ChristenUnie ziet graag dat de staatssecretaris hierop veel nadrukkelijker inzet. Hoe gaat zij dat aanpakken?
De staatssecretaris geeft in haar laatste brief terecht aan dat het antibioticagebruik in de vleeskalverhouderij erg hoog is. Hier is substantiële reductie nodig. Vooral het gebruik van fluorochinolonen is verontrustend. Ik hoor graag welke substantiële maatregelen de staatssecretaris voor ogen heeft om het gebruik in de vleeskalverhouderij terug te dringen. Binnenkort ga ik een dag op pad met een veearts langs vleeskalverhouders om met eigen ogen te zien hoe het antibioticagebruik daar nu is en welke stappen gezet zijn. Ik hoor echter ook graag de ambitie van de staatssecretaris.
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) heeft gepleit voor specifieke reductiedoelstellingen per sector. Kan de staatssecretaris hierop reageren? Wat zou dit betekenen voor de vleeskalverensector, waar het antibioticagebruik zeer hoog is?
Ik stel graag een vraag over de productschappen. Kan de staatssecretaris aangeven welke rol de productschappen spelen in het huidige systeem? Als ik het goed begrijp, wordt via protocollen een sluitende registratie gerealiseerd. Hoe worden deze en andere taken met betrekking tot het antibioticagebruik, de registratie van het antibioticagebruik, geborgd als de productschappen zijn opgeheven?
Sectoren kennen hun eigen kwaliteitssystemen. Kan de staatssecretaris aangeven hoeveel veehouders er inmiddels zijn aangesloten bij een ketenkwaliteitsysteem als het IKB? Hoeveel procent is freerider? Is er een verschil in het aantal controllers bij ondernemers die aangesloten zijn bij een ketenkwaliteitssysteem en die daarbij niet aangesloten zijn? Ziet de staatssecretaris risico's in verminderde controles bij freeriders?
De ambitie van het kabinet is om het antibioticagebruik in 2015 met 70% te verminderen ten opzichte van 2009. Collega Lodders gaf net al aan dat het een ambitieuze doelstelling is die zeker haalbaar is. Bij de technische briefing bleek dat de cijfers pas twee jaar later bekend zijn, dus in 2017. Hoe houden wij in de tussentijd druk op de ketel? Is het niet nu al tijd om na te denken over de periode na 2015?
Bij het werkbezoek aan Noord-Brabant bleek dat een groep agrariërs aanzienlijk goede resultaten bereikt met probiotica als het gaat om de reductie van ammoniak, geur en fijnstof. Om dit echt goed te kunnen meten, pleiten zij voor een praktijkproef waarbij de luchtwasser uit staat. Dat is spannend -- dat vind ik ook spannend -- maar is de staatssecretaris toch bereid om zo'n proef een kans te geven en contact op te nemen met het bestuur in de provincie Noord-Brabant?
Met het rapport over de gezondheidsrisico's van veehouderijen heeft de Gezondheidsraad geen concrete uitspraken gedaan over de minimumafstanden tussen woongebieden en veehouderijbedrijven. Dat is onbevredigend. Wij hebben lang uitgekeken naar het rapport en er is veel besluitvorming van afhankelijk gemaakt. Bovendien moet het kabinet nog altijd komen met een reactie. Wanneer kunnen wij deze verwachten? Uit het onderzoek wordt duidelijk dat bij uitbraken van zoönosen zoals Q-koorts, minimumafstanden in acht moeten worden genomen. De Gezondheidsraad noemt een afstand van 5 kilometer bij Q-koorts. Wordt deze norm momenteel in de praktijk toegepast? In de brieven van de staatssecretaris over recente uitbraken lees ik er namelijk niets over. Enkel een waarschuwingsbord en een bericht op de website van de NVWA lijken mij niet genoeg. Kan de staatssecretaris aangeven wat de huidige stand van zaken is wat de vaccinatie betreft? Hebben alle geitenhouders nu hun dieren gevaccineerd?
Het blijft angstvallig stil op het MKZ-dossier. Sinds het AO van 5 juni 2012 hebben wij niets meer vernomen van de staatssecretaris. De SGP heeft zojuist, mede namens de fractie van de ChristenUnie, in de procedurevergadering gevraagd om een stand-van-zakenbrief. Vooruitlopend op deze brief liet de staatssecretaris vragen naar de lessen die wij kunnen en moeten trekken. In december 2012 is eindelijk een groot deel van het dossier van de MKZ-diagnose in Kamperveen uit 2001 vrijgegeven. Op basis hiervan kan worden geconcludeerd dat er onvoldoende gronden waren om het bedrijf in Oosterwolde besmet te verklaren. Deze besmetverklaring vormde echter wel de basis voor de ruiming van tientallen bedrijven, onder andere in Kamperveen. Mogelijk zijn deze bedrijven ten onrechte geruimd, zoals bekend met veel menselijk en dierenleed tot gevolg. Hoe kunnen wij dergelijke, onzorgvuldige diagnoses voorkomen? Welke lessen wil de staatssecretaris hieruit trekken voor andere dierziekteuitbraken?
Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.
Archief > 2013 > april
- 25-04-2013 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de plannen voor doorstroomstation Utrecht
- 25-04-2013 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de binnenvaartblokkades in Belgiƫ
- 25-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Spoor
- 24-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Natuur- en milieueffecten veehouderij inclusief PAS
- 24-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over het zorgakkoord
- 24-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Noordzee en Wadden
- 24-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Verzamel algemeen overleg Energie
- 19-04-2013 - Inbreng Carla Dik-Faber inzake Versterking tijdelijke treindienst Den Haag HS - Brussel Zuid v.v.
- 17-04-2013 - Bijdrage Carla Dik aan het algemeen overleg Landbouw- en Visserijraad op 22 en 23 april 2013
- 17-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan algemeen overleg Natuur- en milieueffecten veehouderij inclusief PAS
- 12-04-2013 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over Coƶperatie Laatste Wil
- 11-04-2013 - Bijdrage Carla Dik aan het voortgezet algemeen overleg Dierziekten en antibioticagebruik veehouderij
- 11-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over de Q-koorts
- 09-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het notaoverleg MIRT
- 09-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Dierziekten en antibioticagebruik veehouderij
- 04-04-2013 - Bijdrage Carla Dik aan het voortgezet algemeen overleg Valys/Doelgroepenvervoer (AO d.d. 26/03)
- 04-04-2013 - Bijdrage Carla Dik aan plenair debat over ongewenste effecten van vermogensinkomensbijtelling AWBZ
- 04-04-2013 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over natuurontwikkeling in het Binnenveld
- 04-04-2013 - Inbreng Carla Dik-Faber inzake Gezondheidsaspecten leefomgeving
- 03-04-2013 - Bijdrage Carla Dik aan het voortgezet algemeen overleg Voedsel en voedselprijzen (AO d.d. 21/03)
- 03-04-2013 - Bijdrage Carla Dik plenair debat Wijz. Waterwet (doelmatigheid en bekostiging hoogwaterbescherming)
- 03-04-2013 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik-Faber inzake Tarieven openbaar vervoer
- 03-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Leefomgeving
- 02-04-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Spoor