Voordewind: hulp minderheden Syrië via NGO's

20121116-Libanon-Syrie-reis-Voordewind-4344zaterdag 17 november 2012 16:35

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind vindt dat Nederland bij de hulp aan Syrische vluchtelingen zich ook moet richten op non-gouvernementele organisaties, die volgens hem beter in staat zijn minderheden te bereiken zoals christenen. Voordewind liet dat zaterdag weten aan het ANP vanuit de Bekaa Vallei aan de grens tussen Libanon en Syrië.

Voordewind bezoekt momenteel samen met de christelijke hulporganisatie World Vision de grens van Libanon en Syrië om beter zicht te krijgen op de machtsverhoudingen in Syrië en de situatie voor de vluchtelingen. Volgens het ANP zijn er inmiddels zo’n 130.000 Syrische vluchtelingen de grens overgestoken naar Libanon. Voordewind probeert tijdens zijn bezoek ook beter zicht te krijgen op de positie van Christenen in Syrie.

Het kabinet liet vrijdag weten 10 miljoen euro uit te trekken voor de Syrische vluchtelingen. Dit geld is beschikbaar voor vluchtelingenorganisatie Unhcr van de Verenigde Naties, schrijft ANP. "Hierbij blijven minderheden zoals christenen buiten beeld omdat zij niet geregistreerd staan uit angst voor represailles", zegt Voordewind tegen het ANP. "Vluchtelingen kunnen in het grensgebied van Libanon niet terecht in tentenkampen. Zij zijn afhankelijk van onderdak dat in bijvoorbeeld garageboxen of appartementen wordt geboden, maar de de prijzen van die laatste zijn erg hoog."

Voordewind hoort volgens het ANP in de gesprekken "dat zo’n 70 tot 90 procent van Syrië nog gewoon in handen is van het regime van president Bashar al-Assad, en dat het bewind zeker niet op instorten staat."

« Terug

Archief > 2012 > november