Duidelijk zijn en kleur bekennen

dinsdag 31 oktober 2006 11:40

Hij figureert in een rapvideoclip voor zijn partij, de partij die in 2003 even in beeld kwam voor regeringsdeelname. In de peilingen doen ze het goed, een verdubbeling van de huidige drie zetels lijkt haalbaar. Metro in gesprek met ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet. “Het CDA laat geen kans voorbij gaan om ons neer te zetten als een soort christelijk GroenLinks.”

Toenmalig VVD-leider Zalm voelde na de verkiezingen van 2003 voor een generaal pardon voor de groep van 26.000 asielzoekers. Dat zegt ChristenUnie-lijsttrekker Rouvoet, die tijdens de informatie verkennende gesprekken voerde over deelname in een kabinet. 'Ik proefde dat ik hem zover had. Ook hij wilde het boek sluiten. Balkenende had ik dan ook wel meegekregen', aldus het Kamerlid. Naderhand bleek dat het CDA en de VVD een kabinet wilden vormen met D66. Rouvoet: 'Ik heb nooit begrepen dat Boris Dittrich (destijds leider van D66, red.) dat generaal pardon er toen niet doorheen heeft gekregen. Dat heeft D66 toen echt laten liggen.'

Op Youtube.com zag ik: Stem Rou, CU at de stembus. Christelijke politici en rap gaan de laatste tijd steeds vaker hand in hand.
“Dat is een spontane ondersteunende campagne van Arie Boomsma, televisiepresentator voor de EO. Het is een mooie clip geworden en de fotoshoot, met windturbine, was leuk om te doen. Maar zelf rappen doe ik niet. Dat past niet bij mij. Daarvoor moet je bij oudminister Donner zijn.”

Gaat de ChristenUnie de grote klapper maken deze verkiezingen?
“De peilingen zijn nog nooit zo goed geweest. We schommelen tussen de vijf en negen zetels. Een verdubbeling zou dus kunnen. Ik merk dat het klimaat rondom de ChristenUnie heel anders is dan eerst. Mensen hebben ons inmiddels leren kennen. In 2003 was het nog even de kat uit de boom kijken. Maar nu zijn we zijn een sterk merk geworden. De kiezer weet wat hij aan ons heeft.”

Is een stem op de ChristenUnie eigenlijk niet een stem op Wouter Bos?

“Dat is flauwekul, CDA-praat. Een stem op Rouvoet is een stem op de ChristenUnie. Dit zijn geen premiersverkiezingen. Bos was in 2003 de grote winnaar, toch werd Balkenende premier. Die ging gewoon in zee met de VVD en verliezer D66. Ik wil iedereen aanraden te stemmen op die partij die het meest vertolkt wat jij wil. Waarom zou je op een partij stemmen waar je het niet mee eens bent? Wie op de ChristenUnie stemt, krijgt een sterke fractie in de Kamer én vergroot de kans dat wij een rol gaan spelen bij de kabinetsformatie. Dat is pas strategisch stemmen!”

Zou u met premier Bos in een kabinet kunnen zitten?
“Waarom niet? In tegenstelling tot Mark Rutte sluit ik niets bij voorbaat uit. Ik ben natuurlijk wel benieuwd hoe Wouter Bos uit de verf komt als eventueel staatsman. In dat opzicht moet hij zich nog bewijzen.”

Hmmm, je zou verwachten dat Rouvoet alleen met Jan Peter Balkenende zaken zou willen doen.
“Nou, dat zeg ik dus niet. Dat is juist mijn punt. De ChristenUnie sluit niemand uit.”

Waarom horen we tijdens deze campagne niets over Europa?
“Het is bizar. Anderhalf jaar geleden was het referendum over de Europese Grondwet, sindsdien hoor je geen enkele partij meer over dit onderwerp. De Christen- Unie is in haar programma erg duidelijk over de Europese samenwerking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het CDA. Het CDA is de grootste voorstander van toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Je leest er niets over in hun verkiezingsprogramma. Terwijl er belangrijke beslissingen genomen moeten worden.”

Hoe komt dat dan?
“Het is geen populair onderwerp en daarom zwijgen de meeste partijen. Ze duiken weg. Maar dat geldt voor meer onderwerpen. Integratie? Doodse stilte terwijl de problemen in de volkswijken nog hetzelfde zijn. Vorig jaar nog waarschuwde het CDA voor de vergrijzing. Wat is nu hun standpunt? Och, dat lost zich vanzelf wel op. Het CDA, de VVD en de PvdA hebben bijna dezelfde standpunten, deze partijen zijn allemaal naar het midden opgeschoven. Dat komt omdat ze allemaal dingen naar de gunst van de kiezer. Je moet op een partij stemmen voor de standpunten. Als die standpunten niet voor iedereen aantrekkelijk zijn, kost je dat stemmen? Dan zeg ik: ‘so what?’ In de jaren zeventig was het ondenkbaar dat Hans Wiegel het kleine broertje van Joop den Uyl werd genoemd. Nu wordt Mark Rutte het kleine broertje van Wouter Bos genoemd. Dat snappen mensen niet. Er zit dus heel weinig verschil in.”

Wat zou de politiek moeten doen?
“Duidelijk zijn en kleur bekennen. Ik zie maar twee partijen die dat doen: wij en de SP. De kiezer heeft behoefte aan uitgesproken opvattingen. En dan bedoel ik niet Geert Wilders. Als ik hem moet geloven, loopt half Nederland rond in een boerka. Maar de relevante thema’s moeten duidelijk worden. Dan weet de kiezer: dit is mijn club, of niet.”

En wat is dan dat duidelijke profiel van de ChristenUnie?
“Wij zijn de enige echte christelijksociale partij van Nederland.”

Uw inzet deze campagne?
“We willen opkomen voor de kwetsbaren, een goed gezins- en jeugdbeleid en meer aandacht voor het milieu. Dat laatste punt, daar hoor je bijna niemand meer over. De kwetsbaren lijkt mij duidelijk. Door het beleid van de afgelopen jaren zijn een boel mensen tussen wal en schip beland. En dan de jeugd. Wij vinden dat er een minister voor Jeugdzaken moet komen, om gestructureerder jeugdbeleid te kunnen bieden. Jongeren kunnen ook veel voor de samenleving betekenen. We hebben bijvoorbeeld het sociaal half jaar bedacht. Jongeren kunnen dan een half jaar vrijwillig in het onderwijs of de zorg werken. Daardoor doen ze ervaring op, werken aan hun CV en wij willen de mogelijkheid bieden op die manier een stuk van de studieschuld weg te werken.”

Menig politicus schiet wel eens uit zijn slof tijdens een debat. Toch hebben we u nog nooit boos gezien tussen de blauwe stoeltjes.
“In een debat boos worden, levert doorgaans weinig op. Maar ik ben natuurlijk wel eens nijdig. Met name debatten waar het fractiestandpunt vanaf het papier gelezen wordt. Dat je er dus niet meer doorheen komt en van een echt debat geen sprake meer is. De houding van het CDA deze campagne irriteert mij ook. Het CDA laat geen kans voorbij gaan om ons neer te zetten als een soort christelijk GroenLinks. Dat soort opmerkingen kunnen niet. Dat is willens en wetens de waarheid geweld aandoen en heeft weinig te maken met eerlijke politiek.”

Bron: Metro, Richard van der Klaauw

« Terug

Reacties op 'Duidelijk zijn en kleur bekennen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober