Paul Rosenmöller en André Rouvoet in Jeruzalem

Rouvoet in Jeruzalemwoensdag 18 oktober 2006 20:41

Voorafgaand aan de verkiezingen van 22 november reist IKON-presentator Paul Rosenmöller met de lijsttrekkers van zes politieke partijen naar locaties in het buitenland die er voor hen toe doen. Op deze voor hen zo inspirerende plekken wil Rosenmöller erachter komen waarom zij denken wat ze denken, zeggen wat ze zeggen en vinden wat ze vinden.

Bekijk de uitzending


André Rouvoet is lijstrekker van de ChristenUnie. Paul Rosenmöller reist voor de IKON met hem naar Jeruzalem, voor Rouvoet ‘de omgeving waar Jezus heeft geleefd’. In Israël liggen voor hem de geestelijke wortels van zijn bestaan.

Voor de ChristenUnie neemt het heilige land in het Midden-Oosten een bijzondere positie in. Rouvoet: “De staat Israël is het nationale tehuis voor de Joden. Op bijbelse gronden weet een christen zich met het Joodse volk verbonden.” Rouvoet staat vierkant achter de claim van Israël op Jeruzalem als ondeelbare hoofdstad.

Rouvoet, afkomstig uit een christelijk gereformeerd gezin in Hilversum, ging als enige van de vier kinderen studeren, rechts- en staatsfilosofie aan de VU in Amsterdam. Pas tijdens zijn studie raakte hij geïnteresseerd in de politiek. Nu beschouwt hij zijn ambt van politicus als een roeping van Godswege. Nooit twijfelt hij aan het bestaan van God. Toch kende hij momenten dat hij de wanhoop nabij was.

Paul Rosenmöller praat met André Rouvoet in Jeruzalem over christelijke politiek, zijn band met het heilige land, de worsteling met grote levensvragen bij tegenslag en de grenzen van de tolerantie van een politicus die zich beroept op de fundamentele waarheid van de weg van Jezus Christus. Of, in de woorden van Trouw columnist Willem Breedveld: “Tegenover deze waarheid staan immers de waarheden van anderen, niet alleen van moslims, maar ook van ‘gelovigen in de politiek’. Voor je het weet maakt ieder zijn eigen aanspraken op de Tempelberg.”

Presentatie: Paul Rosenmöller; redactie: Lotje Dercksen, Jurgen Maas, Henriëtte Smit, Marieke van Santen; productie: Marie-Louise van Agtmael; regie: Hans Hermans, Martin Maat; eindredactie: Christof van Basten Batenburg.

Bron: IKON

« Terug

Reacties op 'Paul Rosenmöller en André Rouvoet in Jeruzalem'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober