Michiel Hulshof: Ik stem op André Rouvoet

donderdag 12 oktober 2006 10:20

Hij is slim, gevat en recht door zee (hij wel!). En wat een verademing als Hij in de Tweede Kamer het woord neemt. Ontelbare keren wist Hij een flutdebat tussen mitsen en maren, tussen welles en nietes, tussen muggenzifters en mierenneukers, te redden met de heldere boodschap die over Zijn lippen rolde.

Ik heb het over André Rouvoet.

In 2004 verkoos de parlementaire pers hem tot Politicus van het Jaar 2004. André Rouvoet zou 'nuchter' zijn, 'wars van Haagse spelletjes en hypes', ja zelfs een 'lichtpuntje in donkere dagen'. Je hoort mij niet zeggen dat parlementair journalisten het altijd goed zien. Nauwelijks een jaar later verkozen ze Piet Hein Donner, de minst populaire minister sinds Tineke 'Tolpoort' Netelenbos, tot beste politicus der lage landen. Als het aan mij lag, hadden ze André Rouvoet in één keer uitgeroepen tot Politicus van het Jaar 2004, 2005, 2006 én 2007.

Als Jan Peter binnensmonds brabbelt, oreert André


Afgunstige CDA'ers noemen Rouvoet smalend 'het kleine broertje van Jan Peter Balkenende'. En inderdaad. Iedereen ziet dat de twee dezelfde kapper en dezelfde opticien bezoeken. Maar wie verder kijkt, komt tot de conclusie dat juist de premier het sukkelige achterneefje van André Rouvoet is.

Als Jan Peter binnensmonds brabbelt, oreert André in prachtige volzinnen. Als Jan Peter raaskalt over respect, dwingt André respect af. Jan Peter Balkenende, premier voor het CDA, is steil. André Rouvoet, de leider van de ChristenUnie, heeft stijl.

De jurist uit Woerden (want daar woont Rouvoet) weet hoe hij zijn boodschap moet brengen: met flair en kwinkslagen. Toen Balkenende bij de Algemene Beschouwingen in september beweerde dat hij zelve de normen en waarden in het land eindelijk had hersteld, en hoogstpersoonlijk de haperende wereldeconomie weer lekker had aangezwengeld, schreed André Rouvoet naar het spreekgestoelte in de Kamer. Hij bedankte de voorzitter en nam het woord. Alles wat er de afgelopen jaren in Nederland is goed gegaan, schamperde hij, wordt aan dit kabinet en in het bijzonder aan het CDA toegeschreven.

En toen kwam het.

"Het ontbrak er nog maar aan", sprak Rouvoet, "dat de warmste julimaand van de afgelopen decennia en de verkiezing van het geitenkaasje Bettine Grand Cru uit Etten-Leur tot het beste geitenkaasje van de wereld ook werden bijgeschreven op het successenlijstje van het kabinet."

André strooit met teksten alsof het snoepgoed is.

Kijk, dat is debatteren! Voor zo’n uitspraak mag je op elk gewenst tijdstip ruw mijn slaap verstoren. Zo raak! Tot in de details. Rouvoet is er een meester in. Hij strooit met dit soort teksten alsof het snoepgoed is.

Voor de laatste memorabele uitspraak van Balkenende moeten we terug naar 25 november 1993 toen hij raadslid was in Amstelveen en zijn fameuze 'krokettenmotie' indiende.

"De raad van de gemeente Amstelveen, in vergadering bijeen", sprak Balkenende. "Overwegende dat in het algemeen de inhoud van het debat gediend is met versterking van de inwendige mens; dat het college van b. en w. daartoe een handreiking kan doen in de vorm van verstrekking van kroketten; dat voornoemde verstrekking niet gehouden is aan het tijdstip van 22.30 uur; spreekt uit dat het proces van besluitvorming over de begroting van 1994 gediend is met…"

Aardig gevonden hoor, maar mij ben je dan al kwijt.

Eigenlijk heeft André Rouvoet maar één nadeel: hij is leider van de ChristenUnie. Persoonlijk heb ik het niet zo op de godvrezende teksten of een verbod op homohuwelijk, abortus of euthanasie. Maar laten we eerlijk zijn: daar bij het CDA denken ze er niet anders over dan bij de ChristenUnie. Ze lopen alleen niet zo met die opvattingen te koop.

André Rouvoet, nú al de Politicus van de Eeuw.

Als je het goed bekijkt is de ChristenUnie een soort eerlijke CDA-variant, waar christelijke waarden als naastenliefde, rentmeesterschap, verantwoordelijkheid en gemeenschapszin nog iets betekenen. En wat een voorman: André Rouvoet, nú al de Politicus van de Eeuw.

Als ik christendemocraat was, wist ik het wel. Ik zou stemmen op André Rouvoet, de enige échte leider van het CDA.

Michiel Hulshof


Bron: www.planet.nl

(Dit is deel 2 in een serie columns waarin journalist Michiel Hulshof iedere week op een andere lijsttrekker stemt)

« Terug

Reacties op 'Michiel Hulshof: Ik stem op André Rouvoet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober