Michael van der Vlis (ROVER): Kiezen voor ChristenUnie

DSCN1735zaterdag 28 oktober 2006 14:42

Wij kregen het verzoek om mee te werken aan een stemwijzer. Dat is een website waarop je allerlei keuzes krijgt voorgelegd, de computer vergelijkt je antwoorden dan met de partijprogramma's, telt een en ander op en zegt aan het einde: u kunt het beste ... stemmen. De vraag was of wij het OV-deel wilden maken. Daar hebben we nog geen ja op gezegd. Los van de concept-status (op het moment dat ik dit schrijf moeten er nog congressen beslissen), zijn de meeste programma's rijkelijk vaag.

Het bontst maakt de VVD het. Die melden in een kort zinnetje dat ze voor beter openbaar vervoer zijn (ooit een politieke partij tegengekomen die voor slechter openbaar vervoer was?) en dat was het dan. De reactie 'wat verwacht je van die autopartij?' is overigens iets te kort door de bocht. De VVD heeft eigenlijk geen programma geschreven maar een campagnepamflet en is over veel dingen erg summier.

Ik heb er vijf programma's op nagelezen (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie) en vond dat van de ChristenUnie het meest helder en concreet. En ook nog veel waar wij het mee eens zijn: meer geld voor het openbaar vervoer, meer capaciteit op het spoor, budgetten voor streek- en doelgroepenvervoer samenvoegen, een eenduidig informatie- en tariefstelsel, nog een serie goede punten. Als je alleen naar het openbaar vervoer kijkt (moet je niet doen, hoe belangrijk wij dat ook vinden, er is meer in de wereld) kies je ChristenUnie. Maar mocht u aarzelen tussen de Balkenende partijen (VVD en CDA) en ChristenUnie, dan moet u vooral op die laatste stemmen. Want na Balkenende I, II en II kunnen we toch wel voorspellen dat we van Balkenende IV niet al te veel goeds voor het openbaar vervoer mogen verwachten. En een verkiezingsuitslag die de ChristenUnie in een wippositie brengt, diverse koffiedikkijkers voorspellen dat, kan voor het openbaar vervoer in ieder geval gunstig zijn.

Maar even terug naar het begin van dit stukje. Van die programma's word je dus te weinig wijzer. Daarom organiseren we op 3 november in Amsterdam een verkiezingsdebat. We vragen aan consumentenorganisaties (ROVER, Consumentenbond, Ouderen) wat ze van het komende kabinet willen, we vragen dat ook aan decentrale bestuurders (opdrachtgevers van stads- en streekvervoer) en we vragen vooral aan kandidaten voor de Tweede Kamer waar zij en hun partijen zicht sterk voor willen gaan maken. Om een beetje uit de vaagheid van die programma's te komen.

Maar we organiseren dat verkiezingsdebat ook om het openbaar vervoer weer wat meer op de politieke agenda te krijgen, want dat is echt nodig.

Michael van der Vlis is voorzitter van ROVER.


Bron: Deze column is verschenen in De Reiziger, magazine vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

« Terug

Reacties op 'Michael van der Vlis (ROVER): Kiezen voor ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober