Rouvoet vindt gratis kinderopvang 'zot'

DSCN1768maandag 30 oktober 2006 11:53

DEN HAAG - Het idee om de overheid te laten betalen voor voor- en naschoolse opvang wekt weinig sympathie bij de ChristenUnie. "Gratis kinderopvang vind ik echt zot", aldus lijsttrekker André Rouvoet in een interview met NU.nl. Zijn partij is voor een naar eigen inzicht te besteden 'kindgebonden budget'.

"PvdA-leider Wouter Bos kiest voor drie dagen opvang, want ouders hebben volgens hem óók een verantwoordelijkheid voor hun kind. Het is omgekeerd. De primaire verantwoordelijkheid ligt bij de ouders", zegt Rouvoet. De ChristenUnie-leider vindt het een "heel rare visie op wie nou eigenlijk verantwoordelijk is voor de opvang van kinderen".

De PvdA wil dat drie dagen in de week kinderopvang gratis wordt voor alle ouders, of deze nu werken of niet. De VVD en D66 willen alleen gratis kinderopvang voor mensen die werken. GroenLinks wil net als PvdA dat kinderopvang gratis wordt voor alle kinderen, maar dan voor alle dagen. De SP wil de kinderopvang niet gratis maken, maar de inkomensafhankelijke bijdrage halveren. Het CDA wil de kinderbijslag verhogen en kinderopvang goedkoper maken.

Kindgebonden budget

Om ouders tegemoet te komen in de kosten voor kinderopvang wil de ChristenUnie een kindgebonden budget invoeren, iets waar de SGP ook voor is. "Als we de ouders een steuntje in de rug willen geven dan moet dat naar álle ouders gaan", aldus Rouvoet.

Het kindgebonden budget bundelt kindertoeslag, kinderbijslag en kinderopvang in één bedrag. "Daarbij profiteren in ons plan ook de ouders die kiezen voor informele opvang bij de buren of opa en oma, en de ouders die zelf voor hun kinderen zorgen."

Goedkoper

De kinderopvang wordt in 2007 al goedkoper. Het kabinet investeert 125 miljoen euro extra. Werkgevers zijn vanaf 2007 verplicht om eenderde van de opvangkosten voor hun rekening te nemen.

Het verwachte effect op de arbeidsmarkt is omstreden. Een van de meest gebruikte argumenten vóor gratis kinderopvang is dat ouders - vooral moeders - meer zullen gaan werken. Dit argument wordt door het Sociaal en Cultureel Planbureau echter weerlegd.

"De huidige kosten van kinderopvang vormen nauwelijks een belemmering voor de arbeidsparticipatie van moeders", zo meldde het SCP eind februari naar aanleiding van het onderzoek 'Hoe het werkt met kinderen. Moeders over kinderopvang en arbeidsparticipatie'. Gemiddeld genomen beslaan de opvangkosten een kwart van het inkomen van de vrouw en een tiende van het huishoudinkomen.

Bron: www.nu.nl

« Terug

Reacties op 'Rouvoet vindt gratis kinderopvang 'zot''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober