Kamerleden om tafel met visserijsector

dinsdag 31 oktober 2006 17:25

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie kwam zaterdag voor een werkbezoek naar Urk. André Rouvoet, Arie Slob en Tineke Huizinga brachten een bezoek aan de nieuwe turnhal, de praktijk van dokter Bloed en eindigden de dag met een rondetafelgesprek met kotterschippers en vishandelaren.

Aan Tweede Kamerkandidaat Freek Brouwer was de eer het gezelschap rond te leiden. ,,Urk heeft goede voorzieningen, zoals de nieuwe huisartsenpraktijk van dokter Bloed, maar zeker ook de vereniging van huisartsen in Zorgcentrum Het Dok. Daar moeten we zuinig op zijn”, aldus Brouwer.

Kamerlid Huizinga bevestigde dat. Zij was onder de indruk van de spontane actie om dokter Bloed een nieuw echoscoop-apparaat te geven. ,,Geweldig, die spontaniteit. Dat heb ik nog nooit ergens meegemaakt.” Piet Brouwer (SSU) leidde de kamerleden vervolgens rond in de turnhal, waar de turnsters van CGVU hun kunnen toonden.
Op de bres

Rouvoet, Slob en Huizinga gingen vervolgens om tafel zitten met een aantal kotterschippers en vishandelaren. Louwe de Boer (UK 44) kon dat waarderen. ,,Het is goed dat de politici naar ons toekomen. Wij ervaren de dagelijkse praktijk en moeten de politiek zoveel mogelijk informeren, zodat zij daar iets mee kunnen doen.”

Herman Romkes (Neerlandia) sloot zich daarbij aan. ,,Onze klanten geven aan dat de mensen de scholfilets lekkerder vinden dan veel van de vervangers, als de Yellow Fin Sole. De schol is een lekkere en populaire vissoort. Die moeten we behouden. Er is nog altijd veel vraag naar schol.”

Toen Rense de Boer (UK 195) dit hoorde, reageerde die: ,,Ik zou het liefst met vijfhonderd kisten schol per week naar de visafslag komen. Ik ben en blijf een visserman in hart en nieren. Maar momenteel is dat onmogelijk. Dan kan ik met twee weken mijn bedrijf staken.”

Kamerlid Arie Slob is ook kritisch over de gang van zaken het huidige visserijbeleid. Slob: ,,De sector zucht onder de regeldruk. Ondernemers kunnen geen planning maken, omdat het jaarlijks erop of eronder is. Het beleid verandert continu. Het is wéér afwachten wat de quota worden voor 2007.

Wij staan voor een evenwichtig visserijbeleid, met oog voor de ondernemers.” Daarom wil hij minister Veerman aanspreken op zijn verantwoordelijkheid bij de komende vergadering over de LNV-begroting 2007. ,,Er moet op zeer korte termijn geld beschikbaar komen voor de sector. Daar pleitten we al lang voor, maar tot op heden gebeurt er te weinig. Onze visserijsector, die van oudsher bij Nederland hoort, moet weer gezond worden.”

Bron : OpUrk.nl

« Terug

Reacties op 'Kamerleden om tafel met visserijsector'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober