Greenpeace prijst energieplannen van ChristenUnie

20061101 IMG_5301bewerktwoensdag 01 november 2006 15:41

André Rouvoet daagt lijsttrekkers uit tot debat over het klimaatprobleem

ChristenUnie lijsttrekker André Rouvoet en Greenpeace draaien vandaag samen spaarlampen in bij café’s en restaurants op ’t Plein voor de Tweede Kamer. Greenpeace lanceert daarmee haar politieke barometer waarin de energieplannen van de politieke partijen op een rij worden gezet. De ChristenUnie heeft de beste plannen voor de bescherming van het klimaat, zo blijkt uit de barometer. André Rouvoet, vandaag eventjes Greenpeace-actievoerder, is blij met de eerste plek. Hij maakt van de gelegenheid gebruik de andere lijsttrekkers uit de dagen voor een debat over goed rentmeesterschap en de overschakeling naar schone energie. “Het klimaatprobleem is voor Nederland te urgent om in de verkiezingscampagne onbesproken te laten”, aldus Rouvoet.

Greenpeace heeft bij het samenstellen van haar politieke barometer gekeken naar de plannen van de partijen om het klimaat te beschermen. ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP ontlopen elkaar niet veel en hebben allen ambitieuze plannen om een doorbraak voor schone energie te realiseren. De ChristenUnie gaat daarin het verst en wil een reductie van het belangrijkste broeikasgas, CO2, van 40% tot 60% in 2030. De vier partijen zijn tegen kernenergie. De Christenunie is echter de enige die investeringen in vervuilende tussenoplossingen zoals kolencentrales uitsluit.

“Voor goed rentmeesterschap moet je blijkbaar bij de ChristenUnie zijn, niet bij Balkenende”, zegt Joris Thijssen, campagneleider bij Greenpeace. “Balkenende vindt het acceptabel latere generaties met kernafval op te zadelen en doet te weinig aan klimaatbescherming. De ChristenUnie wil onze kinderen een schone en veilige energievoorziening nalaten”.

De ChristenUnie is blij met de eerste plek op de barometer van Greenpeace. Het Britse ‘Stern’-rapport dat afgelopen maandag uitkwam, laat zien dat er niet alleen milieuredenen zijn om het klimaat te beschermen, maar ook economische. Elke euro die nu wordt gestoken in een efficiënte en schone energiehuishouding bespaart later vijf euro die nodig zou zijn om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

“Balkenende sprak onlangs in zijn brief met Tony Blair aan de Europese top in Finland mooie woorden over de ernst van het klimaatprobleem en de mogelijkheden van duurzame energie”, zegt André Rouvoet. ”Maar de kabinetten Balkenende hebben wel de duurzame energiesubsidies om zeep geholpen. Balkenende heeft weinig gedaan aan goed rentmeesterschap. De Christenunie wil dat anders doen. We willen zorgen dat Nederland slimmer omgaat met energie en dat stabiel en ambitieus beleid gevoerd voor een duurzame energietoekomst.” aldus Rouvoet.

Website met de Greenpeace energiebarometer: www.greenpeace.nl/denkvooruit

« Terug

Reacties op 'Greenpeace prijst energieplannen van ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november