Doe de groeten aan André

vrijdag 17 november 2006 17:06

HARDENBERG - ChristenUnie-Kamerlid Slob zucht als hij voor de zoveelste keer wordt toegezongen: „Ik ben nog nooit zo vaak jarig geweest.” Bij elke bijeenkomst waar de campagnebus van de ChristenUnie stopt, heffen kiezers ”Lang zal hij leven” aan.

De nummer twee van de ChristenUniekandidatenlijst voert op zijn 45e verjaardag gewoon campagne. „Jarig of niet jarig, het politieke werk gaat altijd door”, aldus het Kamerlid. De laatste keer dat Slob wordt toegezongen, is tijdens een grote partijbijeenkomst in Hardenberg, waar ook lijsttrekker Rouvoet aanwezig is. De jarige klapt en zingt dan zelf vrolijk mee. Waarom? zo vraagt de presentator van de avond, Herman Wegter, bekend van diverse EO-programma’s. „Dat doe ik voor mijn tweelingzus, want die is vandaag ook jarig”, zo luidt het antwoord.

De regiotour van de ChristenUnie start om 09.30 uur in Zwolle, de woonplaats van Slob. De organisatie is een beetje zenuwachtig. De nummer 8 van de lijst, Esmee Wiegman, die ook in Zwolle woont, is wel aanwezig, maar waar blijft Slob? Net op tijd arriveert hij. Waarom hij zo laat is, snapt iedereen: „Cadeautjes uitpakken.”

Na een kort bezoek aan het ecologisch project Ecoloar doet de bus Deventer aan. Daar loopt het ChristenUniecampagneteam GroenLinkslijsttrekker Halsema tegen het lijf. Iemand „die zeker geen ChristenUnie stemt”, stiefelt op Slob af en zegt dat zij zijn standpunt deelt om niet-werkende vrouwen hun belastingvoordeeltje te laten behouden. „Tegen haar heb ik gezegd dat ik het met haar niet eens ben”, zegt ze, wijzend naar Halsema.

Het valt Slob op dat veel kiezers nog niet weten wat ze moeten stemmen. Het Kamerlid lijkt in ieder geval één stem te hebben gewonnen. „Iemand twijfelde sterk tussen ChristenUnie en SP. Het euthanasiestandpunt van de ChristenUnie deelt ze echter niet. Ik kon haar vertellen dat ook de SP in de vorige kabinetsperiode tegen versoepeling van de euthanasiewetgeving stemde. Dat was een openbaring voor haar”, aldus Slob.

Na Deventer is Rijssen aan de beurt. Daar bezoekt de delegatie dagactiviteitencentrum Ons erf. De geur van appeltaart en brood verwelkomt de delegatie. De deelnemers zijn vereerd met de hoge Haagse belangstelling. Vol trots tonen ze hun werk. Slob koopt een appeltaart: „Dan mag ik vanavond weer thuiskomen.” Hij poseert nog even met een klep van McDonald’s in de vorm van een mijter, die de deelnemers van het activiteitencentrum voorzien van een elastiekje.

Een klein beetje teleurgesteld zijn ze wel, de werknemers en begeleiders van Ons erf. Ze hadden verwacht dat ook lijsttrekker Rouvoet erbij zou zijn, maar vanwege televisieoptredens moest hij afzeggen. Bij het afscheid roept een deelnemer daarom luidkeels in de richting van Slob: „Doe de groeten aan André!”

Na het reformatorische Rijssen houdt de bus halt in bij het laatste station van die dag, het gereformeerd vrijgemaakte bolwerk Hardenberg. Eerst gaat Slob in gesprek met de lokale bestuurders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven over arbeidsdeelname van bijstandsgerechtigden en mensen met een handicap. Ondernemer Kieft vertelt dat het bedrijfsleven schreeuwt om geschikte arbeidskrachten en stagiares: „Bij onze vestiging in Nieuwegein hebben we voor het eerst sinds lange tijd weer een stagiare die Nederlands spreekt.”

De verkiezingsbijeenkomst in theater De Voorveghter is een succes. Bijna alle 300 zitplaatsen zijn bezet. Zanger Gerald Troost uit Veenendaal brengt enkele van zijn liederen ten gehore. Weerman Reiner van den Berg presenteert via een videoboodschap zijn politieke weerbericht. De aanwezigen krijgen -ook via video- een kijkje achter de schermen van de ChristenUniefractie. De speech van Rouvoet aan het eind van de avond is het hoogtepunt. Zacht sprekend en iets voorovergebogen onthult hij het laatste Haagse gerucht: „Naar verluidt heeft Verdonk nu ook de VVD uitgesloten.”

Bron: Reformatorisch Dagblad

« Terug

Reacties op 'Doe de groeten aan André'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november