Ruim een kwart nieuwe kiezers onder christelijke 20’ers en 30’ers

maandag 13 november 2006 08:59

Uit een politieke enquete, gehouden onder de krap 9000 leden van Funky Fish (www.funkyfish.nl), de grootste christelijke community site van Nederland, blijkt dat de ChristenUnie veruit de populairste partij is bij veel christelijke 20’ers en 30’ers. Liefst 61% procent van de respondenten gaat op deze partij stemmen bij de aankomende verkiezingen. 21% Stemt CDA, terwijl SGP (5%), VVD (4%) en SP (4%) ongeveer gelijk scoren. Een kwart (28%) van de mensen die zegt op de ChristenUnie te gaan stemmen bij de aankomende verkiezingen, zegt dit vorige verkiezingen niet te hebben gedaan. Reden hiervoor is o.a. minder animo om ‘strategisch te stemmen’ in de strijd tussen CDA en PvdA.

Wel is Balkende de meest favoriete premier-kandidaat met 45% van de stemmen, gevolgd door Rouvoet (28%). Wouter Bos blijkt zeer onpopulair als premier-kandidaat onder de respondenten. 75% Ziet hem het liefst niet als premier. Dit terwijl slechts 17% procent van de Funky Fish-leden de PvdA als partij het minst acht. Verder scoren de PVV van Wilders (13%) en D66 (14%) ook slecht bij de christelijke kiezer.

Hoewel CDA en ChristenUnie zich beiden profileren als ‘gezinspartij’, blijken thema’s als kinderopvang en kinderbijslag nauwelijks te leven bij de Funky Fish-leden. De belangrijkste issue is voor hen verreweg de zorg (de kwaliteit van de zorg, de positie van zwakkeren in de samenleving, zorgverzekering etc.). 60% Maakt zich hier druk om. Andere belangrijke zaken zijn de vrijheid van meningsuiting, het milieu en de staat van het onderwijs.

De geënqueteerden staan overwegend mild tegenover de opvang van asielzoekers en immigratie. Ook de zorg om terrorisme en veiligheid scoort niet bijzonder hoog.

Bron: www.funkyfish.nl

« Terug

Reacties op 'Ruim een kwart nieuwe kiezers onder christelijke 20’ers en 30’ers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november