André Rouvoet gelooft in eigen kunnen

dinsdag 07 november 2006 16:35

Rouvoet is op weg Marijnissen in te halen als ideale lijsttrekker.

De verkiezingsstrijd lijkt zich in de media te beperken tot een strijd tussen Bos en Balkenende. Tot grote ergernis van andere partijen. Bij de vraag wie volgens jong, hoogopgeleid Nederland de Ideale Lijsttrekker is lijkt het echter te gaan tussen twee andere politici: Jan Marijnissen (SP) en André Rouvoet (ChristenUnie).

André Rouvoet deed het al goed bij de grote zomerenquête van Volkskrant Banen en GITP. Hij zet die stijgende lijn voort en kon Jan Marijnissen wel eens van de troon gaan stoten als Ideale Lijsttrekker.

Rouvoet scoort bij de enquête van afgelopen week op bijna alle competenties hoger dan de SP-voorman. Daarbij moet wel gezegd worden dat het aantal respondenten dat deze keer de vragenlijst voor Rouvoet invulde (129) een stuk kleiner is dan bij Marijnissen twee weken geleden (411). Van de lezers van Volkskrant Banen die Rouvoet deze week beoordeelden, gaf 24 procent aan op de ChristenUnie te stemmen. Dat deze groep een rotsvast geloof heeft in haar politiek leider werd deze week nog duidelijker. Er werden zelfs negens uitgedeeld.

Maar Marijnissen zelf is ook niet blind voor de kwaliteiten van Rouvoet. Hij omschrijft hem op zijn eigen website als erudiet, goed ontwikkeld en zeer wel bespraakt. Hoogopgeleid Nederland beoordeelt de lijsttrekkerscompetenties van André Rouvoet als volgt:

DURF Bij de grote enquête van afgelopen zomer scoorde Rouvoet nog een 6,2 voor durf. Dat bood ruimte voor verbetering. En blijkbaar heeft Rouvoet dat gedaan want hoogopgeleid Nederland geeft hem nu gemiddeld een 7,2. Zijn achterban beoordeelt hem met een 8,1 en respondenten met een andere politieke voorkeur geven hem gemiddeld een 6,8.

BESLUITVAARDIGHEID Op besluitvaardigheid scoorde Rouvoet eerder al het hoogst van alle lijsttrekkers (een 6,8) en die voorsprong consolideert hij nu door ook op deze competentie een stijging te laten zien (7,4). Hij krijgt gemiddeld een 7,1 van de niet-CU- stemmers en zelfs een 8,2 van zijn tevreden achterban.

VISIE UITDRAGEN Dat het kunnen uitdragen en verdedigen van standpunten één van Rouvoets sterkste kwaliteiten is toont de 8,7 die hij deze week kreeg voor deze competentie. Bijna een punt hoger dan tijdens de grote zomerenquête (7,8). Deze stijging wordt mede veroorzaakt door de achterban, die onvoorwaardelijk in de visie van haar politiek leider gelooft en Rouvoet waardeert met een kritiekloze 9,3. Respondenten met een andere politieke voorkeur geven hem echter ook hoge beoordeling (8,5).

POLITIEKE SENSITIVITEIT Bij de zomerenquête scoorde Rouvoet in de middenmoot qua politieke sensitiviteit (6,7). Hoogopgeleid Nederland beoordeelt hem deze week nog steeds met datzelfde cijfer. Zijn achterban denkt daar heel anders over en was waarschijnlijk in een jubelstemming bij het invullen van de vragenlijst. Daarvan krijgt hij een 8,2.

STRESSTOLERANTIE André Rouvoet weet spanning en emoties goed in de hand te houden en is in staat om ook onder grote druk zaken objectief te blijven benaderen. Dat vindt niet alleen zijn achterban. Rouvoet krijgt hier een ruime 8 en laat op dit punt de andere lijsttrekkers ver achter zich.

LEIDERSCHAP Rouvoet beklaagt zich op zijn weblog over de calvinistische bescheidenheid waar veel christenen last van hebben als het gaat om het durven benoemen van hun talenten. Gelukkig heeft zijn achterban daar geen last van als het gaat om het prijzen van de talenten van haar leider. Met een 9,1 voor de competentie leiderschap kan er van bescheidenheid geen sprake meer zijn. Niet-CU-stemmers waarderen hem met een 8. Hiermee komt Rouvoet uit op een 8,8, waarmee hij voorlopig de eerste plaats overneemt van Jan Marijnissen (8,7).

Bron: www.volkskrantbanen.volkskrant.nl, Annemarie Hiemstra

« Terug

Reacties op 'André Rouvoet gelooft in eigen kunnen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november