Groengehalte verkiezingsprogramma’s wisselt sterk

vrijdag 03 november 2006 10:45

Stichting Natuur en Milieu legde de verkiezingsprogramma's van zes politieke partijen langs een duurzame meetlat. We constateren grote verschillen in het groene gehalte. De programma's van zowel CDA als PvdA bevatten zeker sterke punten, maar de partijen missen ook kansen. De open formuleringen die de VVD hanteert, maken eventuele duurzame intenties niet duidelijk.

Bekeken door de bril van Natuur en Milieu scoren de programma’s van ChristenUnie, GroenLinks en de Socialistische Partij gewoon goed. Alledrie zijn ze voor het doorrekenen van de milieukosten in de prijzen en zetten ze in op maximale fiscale vergroening. Ook maken ze zich in hun programma’s sterk voor energiebesparing en worden de aardgasbaten aangewend voor duurzame energie. En ze zijn tegen kerncentrales. In hun mobiliteitsbeleid kiezen de drie partijen voor kilometerbeprijzing.

Regels en geld voor behoud van natuur en landschap

Bij alle drie de partijen staan behoud van natuur en landschap, verduurzaming van de landbouw en beter omgaan met water hoog genoteerd. Ze pleiten onder andere voor verschuiving van EU-subsidies naar groene diensten, strengere regels voor bouwen en een open ruimte heffing, stevige inzet op natuurbeleid, stimulansen voor de biologische landbouw en eerlijke prijzen voor voedsel door fiscale maatregelen.

Bron: www.natuurenmilieu.nl

« Terug

Reacties op 'Groengehalte verkiezingsprogramma’s wisselt sterk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november