Rouvoet: Ruimte voor meedenken boeren

zaterdag 04 november 2006 22:09

André Rouvoet wil dat boeren meer mogelijkheden krijgen om actief mee te denken over het landbouwbeleid. Rouvoet: “Boeren ontwikkelen talloze innovaties, maar stuiten vervolgens op regelgeving die niet op hun situatie is toegesneden.” Op een werkbezoek zaterdagochtend aan het akkerbouwbedrijf van de broers Ensink in Schoonebeek kreeg hij een reeks voorbeelden gepresenteerd door onder meer wethouder Jan Kuper en Bouke Willems van LTO-Noord. Zo ondervinden boeren onnodige belemmeringen bij de bouw van vergistingsinstallaties die meer stroom opwekken dan 2 megawatt. Rouvoet: “Hoe meer duurzame energie hoe beter, en toch beperkt Den Haag dat. Deze vernieuwingen zijn juist goed voor natuur, milieu en de toekomst van het boerenbedrijf.”

Verduurzaming
De ChristenUnie heeft duurzaam energiegebruik hoog in het vaandel staan. Greenpeace beoordeelde eerder deze week het programma van ChristenUnie als het beste voor het klimaat. In de landbouw zijn veel mogelijkheden om de opwekking van duurzame energie te verankeren in de bedrijfsvoering. André Rouvoet: “Tijdens het werkbezoek bleek dat de landbouwsector dit zelf ook wil. Daarom is het onverteerbaar dat het kabinet de MEP-subsidie plotseling afschaft. Gelukkig wordt daar op terug gekomen.” Juist door het stimuleren van opwekking van duurzame energie op boerenbedrijven is er een extra steun in de rug voor een gezonde economische ontwikkeling van de agrarische sector. En dat is van groot belang voor een vitaal platteland. De ChristenUnie maakt daarom in haar programma 100 miljoen euro vrij voor regionale initiatieven op het gebied van duurzame energie.

Regeldruk
Er moet volgens de ChristenUnie ook meer meegedacht worden samen met de boeren. Een foutje op een formulier moet niet direct afgestraft worden. Tijdens het gesprek in Schonebeek kwamen veel voorbeelden van overbodige regels op tafel. Zo mogen de boeren in de grensstreek geen bestrijdingsmiddelen in Duitsland kopen ook al zijn deze exact gelijk aan Nederlandse bestrijdingsmiddelen. Er werd ook een voorbeeld gegeven van een boer die dagelijks op zijn terrein een vrachtwagen 100 meter op en neer laat rijden met mest omdat een ondergrondse transportbuis tussen de boerderij en de vergistingsinstallatie van deze boer niet is toegestaan. André Rouvoet: “Dit kabinet had als doelstelling om het aantal regels met 25% te verminderen. Ik hoor in gesprekken met boeren dat zij hier nog weinig van merken. Er zijn nog veel onnodige regels”.

« Terug

Reacties op 'Rouvoet: Ruimte voor meedenken boeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november