ChristenUnie stelt vragen over langstudeerboete zieke studenten

Carola Schouten - Foto Ruben Timmanwoensdag 15 augustus 2012 10:11

Tweede Kamerlid Carola Schouten heeft Staatssecretaris Zijlstra om opheldering gevraagd over het bericht dat zieke studenten toch een langstudeerboete moeten betalen. Het kabinet had beloofd dat voor hen een uitzondering zou worden gemaakt, maar de Landelijke StudentenVakbond (LSVb) concludeert uit een inventarisatie van klachten dat dit niet gebeurt. Schouten: "Ons was door de regering wel toegezegd dat zieke studenten zouden worden vrijgesteld. Dat was destijds ook een eis van ons."

In de wet was al geregeld dat studenten die om medische redenen vertraging oplopen, niet het verhoogde collegegeld hoeven te betalen. Maar in de uitvoering van die wet bleek het mis te gaan. Bij de LSVb waren diverse klachten binnengekomen van studenten die ziek zijn of ziek waren geweest en nu toch ineens een rekening voor de langstudeerboete van ruim 3000 euro kregen. Zijlstra heeft naar aanleiding van de vragen dinsdag toegezegd DUO daarop te wijzen, bericht nu.nl.


Hieronder vindt u de vragen die Tweede Kamerlid Carola Schouten stelde aan Staatssecretaris Zijlstra

1. Kent u het bericht “Zieke student toch beboet” (Spitsnieuws, 14 augustus 2012,http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/08/zieke-student-toch-beboet)?

2. Klopt het bericht dat studenten die door ziekte studievertraging hebben opgelopen toch verhoogd collegegeld moeten betalen, ondanks het feit dat voor (chronisch) zieken een uitzondering geldt voor de langstudeermaatregel, zoals is vastgelegd in de wet en door u is toegezegd?

3. Voldoen alle instellingen aan de eis in de wet dat zij regels moeten opstellen voor uitzonderingsgevallen, zoals studenten met een handicap of ziekte? Kunnen studenten die door ziekte studievertraging oplopen niet altijd een beroep doen op het profileringsfonds?

4. Bent u bereid zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de groep gedupeerde studenten?

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie stelt vragen over langstudeerboete zieke studenten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > augustus