Herman Wegter spreekt meest begrijpelijke taal

Herman-Wegter-wint-landelijke-kiezersdag-eenvoudige-taal-foto-ErwinvanderLemzaterdag 25 augustus 2012 14:06

Op de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een verstandelijke beperking is ChristenUnie-kandidaat Herman Wegter gekozen tot de politicus die de meeste begrijpelijke taal spreekt. Wegter is presentator bij de Evangelische Omroep (EO) en staat op de kandidatenlijst van de ChristenUnie.

De hele zaterdag werden er in Den Haag zo'n 120 mensen met een IQ lager dan 85 voorbereid op de verkiezingen.

 
(Foto: Erwin van der Lem)

Zeven politieke partijen gingen op 25 augustus 2012 op de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) het debat met elkaar aan. Onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven (oud-voorzitter van de Tweede Kamer) gaan zij spreken in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw over thema’s als Wonen, Zorg, Werk & Inkomen. De politici worden uitgedaagd hun standpunten in begrijpelijke taal te verwoorden. Mensen met een licht verstandelijke beperking stelden vragen aan politici. Mona Keijzer (CDA), Henk van Gerven (SP), Pia Dijkstra (D66), Jetta Klijnsma (PvdA), Linda Voortman (GroenLinks), Frans Wassenberg (PvdD) en Herman Wegter (CU) voerden het woord namens hun partij. Aan het einde van de middag wordt de ‘beste politicus eenvoudig communiceren’ gekozen.

Het debat is het slotdebat van de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Nederland telt ongeveer 1.7 miljoen mensen boven de 18 met een licht verstandelijke beperking of moeilijk lerenden. Voor deze mensen is het vaak lastig om de partijprogramma’s te begrijpen, politieke debatten goed te volgen en tot een stemkeuze te komen. Doel van de Landelijke Kiezersdag is om hen voor te bereiden op de verkiezingen van 12 september 2012.

Ga hier naar de website met informatie over de verkiezingen voor mensen met een beperking

Bekijk hier de uitzending van Hart van Nederland met een verslag van de Landelijke Kiezersdag. (Lees ook over de dag op de website van Trouw)
Lees hier ons eigen verkiezingsprogramma in eenvoudige taal


(Bovenstaande publicatie wordt niet ondersteund op je Iphone of Ipad. Hieronder kun je de PDF downloaden)

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2012 VP eenvoudige taal593,3 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Herman Wegter spreekt meest begrijpelijke taal'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > augustus