ChristenUnie wil hulp Pakistan bevriezen

Joel Voordewind - Foto Ruben Timmandonderdag 23 augustus 2012 17:33

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind roept Nederland en de EU op om alle hulp aan Pakistan te bevriezen, zolang het land geen ernst maakt met het verbeteren van de situatie voor religieuze minderheden. Afgelopen juni is Voordewind naar Pakistan afgereisd om zich op de hoogte te stellen van de strenge blasfemiewetgeving. Vandaag is het rapport met zijn bevindingen en aanbevelingen uitgekomen. “Ik ben geschrokken van de ellende waar veel mensen zich in bevinden. Door de blasfemiewet zitten velen onterecht vast en worden familieleden vervolgd.”

Voordewind wil dat de internationale gemeenschap Pakistan onder druk blijft zetten om valse beschuldigingen tegen te gaan en de doodstraf uit de wet te halen. “Pakistaanse verdedigers van de mensenrechten moeten weten dat de internationale gemeenschap ze niet vergeten is.” Deze week nog heeft Joël Voordewind samen met Europarlementariër Peter van Dalen aandacht gevraagd voor Rimsha Mashi, een 11 jarig meisje met het Down-syndroom wat dit weekend is gearresteerd vanwege beschuldigingen van godslastering.

Asia Bibi

Regelmatig komt Pakistan in het nieuws doordat mensen, veelal beschuldigd worden van het beledigen van islam waarvan men de doodstraf kan krijgen. Het bekendste voorbeeld is Asia Bibi, een christenvrouw die al meer dan drie jaar in de dodencel zit omdat ze valselijk beschuldigd wordt van godslastering. Voordewind heeft haar man in het geheim kunnen ontmoeten: “De man leeft tussen hoop en vrees. Hij ervan op de hoogte dat de internationale gemeenschap zich actief met de zaak bemoeit maar na al die tijd lijkt er geen schot in de zaak te zitten.”

Twee prominente politici, Minister Bhatti en Gouverneur Taseer, zijn vanwege de steun voor Bibi doodgeschoten. Tegenstanders van de blasfemiewetgeving worden stelselmatig bedreigd en de mond gesnoerd. In zijn rapport doet Voordewind een dertiental aanbevelingen, waaronder het bevriezen van hulpgelden aan Pakistan.

Het rapport kunt u hier downloaden

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil hulp Pakistan bevriezen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > augustus