'Pak jeugdwerkloosheid aan'

vrijdag 17 augustus 2012 10:49

Jongeren moeten beter aan het werk gezet worden, zegt ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob in Spits. Slob is zich naar eigen zeggen 'kapot geschrokken' over het aantal jongeren dat werkloos thuis zit. „Het kabinet heeft geen oog gehad voor jeugdwerkloosheid en effectief beleid afgebroken.”

Gisteren werd bekend dat het aantal jongeren met een uitkering in het afgelopen jaar met 54 procent steeg. Dat de cijfers tegen zouden vallen, nam de politiek al aan. Dat het zo erg zou zijn, had Slob niet zien aankomen. „Deze problematiek speelt helaas al enkele jaren. In 2009 hebben wij in het kabinet gekozen voor een gerichte aanpak om jongeren aan het werk te krijgen. Dat heeft gewerkt. Het beleid van toen is echter teruggedraaid door VVD en CDA. Die vonden het niet effectief genoeg. Maar zie wat er gebeurt als je het afschaft.”

De ChristenUnie is teleurgesteld in de regering en wil juist weer investeren in jongeren. „Het is een enorme dooddoener, maar de jeugd is wel onze toekomst. Voor jongeren telt de tijd die je nu aan de kant zit, dubbel. Dat moeten we zien te voorkomen.” De partij wil daarom de 'regeling kleine banen' terug. Die maakte het voor jongeren gemakkelijker om baantjes van 12 uur of minder te krijgen, maar werd op 1 januari 2012 afgeschaft. Een gemiste kans, vindt Slob. Zijn partij lanceert nu een actieplan. „Het is belangrijk dat jongeren niet aan het lijntje worden gehouden. Het doel is dat ze vaste contracten kunnen krijgen. Wat ik te veel hoor, is dat jongeren na drie tijdelijke contracten weer op straat staan. Daarom moet de lengte van een tijdelijk contract langzaam opgebouwd worden. Het derde contract moet anderhalf jaar langer duren dan het eerste.”

Bron: Spits

 

« Terug

Reacties op ''Pak jeugdwerkloosheid aan''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > augustus