ChristenUnie opent meldpunt voor overbodige regels in zorg en onderwijs

Homepage-button-205x149-regeldrukdinsdag 28 augustus 2012 12:00

'Door al die regels kom ik te weinig aan m'n echte werk toe.' Je hoort het regelmatig uit de mond van leraren, verpleegsters en andere professionals in de zorg en het onderwijs. De ChristenUnie wil zich inzetten voor een samenleving waarin mensen geen nummers zijn. Wij hebben vertrouwen in onze professionals en willen hen daarom de verantwoordelijkheid teruggeven. Daarom openen wij een meldpunt voor overbodige regels.

Laat ons hier weten welke regels de prullenbak in kunnen.

Kandidaat-Kamerlid Herman Wegter: "De ChristenUnie wil de verantwoordelijkheid teruggeven aan de professionals in de zorg en in het onderwijs. Nu zit veel regelgeving hen in de weg. We roepen betrokkenen daarom op te melden welke regels dat zijn en mee te denken hoe we het probleem van de regeldruk kunnen oplossen."

Op www.christenunie.nl/regeldruk kunnen medewerkers in de zorg en het onderwijs hun ervaringen en ideeën delen. "De ChristenUnie wil de ruimte geven aan de samenleving om zelf zorg en onderwijs te organiseren," legt Wegter uit. "Veel regels dragen daaraan bij, dus het schrappen van regels is niet een doel op zichzelf. Maar de regelgeving is zover doorgeslagen dat veel regels professionals vooral belemmeren. De zorg en het onderwijs staan daardoor niet meer centraal, maar de regels. Wij willen onderzoeken welke regels we moeten behouden, en welke we beter kunnen schrappen. Daar hebben we input van professionals voor nodig."

Vermindering

De partij heeft zelf al een aantal ideeën om de regeldruk te verminderen. De ChristenUnie wil bijvoorbeeld in de zorg op buurtteams inzetten, zodat er veel minder managers nodig zijn. Ook wil de partij verpleegkundigen minder met administratie belasten. In het onderwijs wil de ChristenUnie onder meer dertig procent van de kerndoelen schrappen en ervoor zorgen dat onderwijzers minder papierwerk moeten invullen om een rugzakje voor een leerling aan te vragen.

Wegter beaamt dat al veel is gedaan in instellingen, maar denkt dat de politiek nog meer kan doen. "Ik mis soms de bereidheid van politici om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Het kabinet Rutte wilde bijvoorbeeld regeldruk in het onderwijs tegengaan, maar ondertussen voerde het tal van nieuwe regels in waar onderwijzers en leerlingen helemaal niet op zaten te wachten. Denk bijvoorbeeld aan de hoge 1040-urennorm, de verplichte incidentenregistratie en de centrale uniforme toetsing. We moeten nu een keer verder gaan dan alleen goede bedoelingen en echt iets tegen regeldruk doen."

In de media

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie opent meldpunt voor overbodige regels in zorg en onderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > augustus